Colaborare USR – Momentum Ungaria, pentru apărarea proiectului și idealurilor europene

Reprezentanți ai Uniunii Salvați România și ai formațiunii Momentum, ambele partide tinere, inovatoare, pro-europene apărute în ultima vreme în Europa, s-au întâlnit, ieri, la Budapesta, pentru a discuta viziunile lor politice și planurile pentru viitor.

 

În calitate de reprezentanți ai schimbării generațiilor politice în curs de desfășurare pe continentul european, Momentum și USR se angajează să construiască o bază de acțiune comună îndreptată către viitor, nu spre trecut”, a declarat Andras Fekete-Győr, președintele mișcării Momentum, după întâlnirea de ieri, de la Budapesta, dintre reprezentanţii partidului pe care îl conduce şi cei ai USR.

Reprezentanţii celor două partide transmit că au găsit puncte comune în angajamentele lor față de principiile politicii deschise, transparente și responsabile: o filosofie politică axată pe profesionalism, integritate și controlul realizat de către cetățeni asupra modului de guvernare.

Ambele partide au apărut pentru a lupta împotriva status quo-ului practicilor corupte și clientelare din sistemul politic actual”, spune Levente Elek, președintele interimar al USR.

Reprezentanţii ambelor partide consideră că un aspect-cheie al relației dintre România și Ungaria este stabilirea unei legături lingvistice și culturale, fondate pe înțelegere și încredere reciproce. „Această legătură va duce la creșterea nivelului de cooperare între cele două țări în domeniile politic, economic și social, precum și la întărirea legăturilor de prietenie dintre România și Ungaria”, apreciază Cristian Moş, preşedintele USR Timiş, prezent şi el la întâlnirea de la Budapesta.

Acesta aminteşte faptul că şi comunitățile maghiare din România, și cele române din Ungaria contribuie masiv la viața economică și culturală din țările lor. „Recunoscând importanța acestor contribuții, partidele vor continua să conlucreze pentru a promova coeziunea și colaborarea între români și maghiari printr-o integrare europeană mai amplă”, mai spune Cristian Moş.

Reprezentanții celor două partide anunţă că au mai discutat şi despre tendințele îngrijorătoare din Europa Centrală și de Est, exprimându-și preocuparea față de recentele atacuri asupra libertății și de eroziunea valorilor democratice. De asemenea, au afirmat că resping influența crescândă a Guvernului rus în regiune, precum și creșterea tendințelor autoritariste.

În acest context, USR și Momentum și-au reafirmat angajamentul de a reprezenta puncte ferme de echilibru pentru valorile democratice și de a fi apărători consecvenți ai proiectului și idealurilor europene.

Din partea USR, la întâlnirea cu Momentum au participat președintele interimar al partidului, Elek Levente, purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna, deputații Cătălin Drulă și Cristian Seidler, președintele USR Timiș, Cristian Moș, și membrii USR Timiș Alexandru Vărzaru, Raoul Trifan și Ovidiu Merean.

Print Friendly, PDF & Email