Codeina, ineficientă în cazul unor variaţii genetice

Fata si piluleCodeina, considerată a fi unul dintre cele mai utilizate analgezice din lume, este folosită pentru ameliorarea durerilor, însă acest medicament nu dă rezultate în cazul a milioane de oameni din cauza unor variaţii genetice.

 

Enzimele se formează în ficat şi controlează viteza reac­ţiilor chimice din organismul uman. Astfel, enzimele ajută la descompunerea medica­men­te­lor, în aşa măsură încât orga­nismul uman să le poată folosi, informează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax.

Experţii în metabolizarea medicamentelor de la Imperial College din Londra au desco­perit că unele variaţii genetice pot afecta anumite enzime, cres­când sau micşorând nivelul reacţiilor chimice. De exemplu, o enzimă denumită CYP2D6 descompune codeina în morfi­nă, pentru ameliorarea dureri­lor. Codeina, care este reco­man­dată pentru durerile uşoare şi moderate, este un medica­ment ieftin, frecvent prescris şi este utilizat la scară largă. De asemenea, codeina este un anti­tusiv eficient, folosit în multe medicamente care se elibe­rea­ză fără prescripţie medicală, pre­cum şi un bun remediu pentru tratarea răcelii.

Problema este că circa 7 – 10% din oameni sunt purtători ai unei variaţii genetice care se traduce prin producerea unei cantităţi insuficiente de enzime CYP2D6 pentru a obţine o ame­liorare a durerii în cazul admi­nistrării codeinei.

Dar aceasta nu este singu­ra problemă cu această enzimă specială. Există şi mulţi oameni care produc prea multe enzime CYP2D6, motiv pentru care codeina este descompusă prea repede în corpul lor.

Există foarte mulţi pacienţi care iau codeină în speranţa că, la un moment dat, va funcţiona, şi durerea va fi ameliorată, însă de multe ori nu se obţin decât efecte adverse, cum ar fi con­sti­paţia, şi niciun beneficiu pentru înlăturarea durerii, spun specialiştii. Cu toate acestea, există alternative, inclusiv para­cetamolul, ibuprofenul, diclo­fe­nacul şi alte medicamente anti­inflamatoare. De asemenea, exer­ciţiile pot ajuta la ameliorarea durerii, în special în cazul pa­cienţilor care suferă de artrită.

Codeina nu este singurul medicament metabolizat de CYP2D6. Mai sunt alte 25 de astfel de medicamente, printre care se numără unele antide­pre­sive, precum şi unele medi­camente antipsihotice folosite pentru tratarea bolilor psihice.

De asemenea, medica­men­tele betablocante prescrise pen­tru hipertensiune arterială şi tamoxifenul – medicament pen­tru tratamentul cancerului la sân – fac parte din această categorie.

Print Friendly, PDF & Email