Cod roşu de inundaţii pe râuri din Timiş

Debit apa crescutDouă râuri din Timiş se află, azi, sub cod portocaliu de inundaţii, iar unul din Caraş-Severin, sub cod roşu, conform unor avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

 

Sud-estul judeţului Timiş se află joi, până la 13.10, sub cod portocaliu de ploi, potrivit unei avertizări nowcasting emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, anunţă Mediafax. Avertizarea vizează râurile din bazinele Moraviţa şi Bârzava, unde sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite, cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol. În pericol de inundaţii sunt localităţile Moraviţa, Jamu Mare, Denta, Gataia şi Tormac, unde vor fi ploi ce vor depăşi, izolat, 30 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Potrivit hidrologilor, fenomenele se pot produce, cu probabilitate şi severitate mai mare, în bazinul hidrografic Moraviţa.

În judeţul Caraş-Severin, râul Cernovâţ se află joi, până la ora 21, sub cod roşu de inundaţii, conform unei alte avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. „Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi  creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Cernovăţ, afluent al Caraşului din judeţul Caraş-Severin”, se arată în avertizare Potrivit hidrologilor, în următoarele ore se pot produce astfel de fenomene şi pe alţi afluenţi ai Caraşului.

Print Friendly, PDF & Email