Cluj contra Timişoara, în disputa legată de spitalul regional

Acuzaţii în Parlament cu privire la o investiţie prezumtivă

Spital-Municipal-Timisoara-in-constructie-Foto-eyeintheskyŞi în acest an continuă polemicile generate de posibila construcţie a unor spitale regionale la nivelul ţării. După ce la sfârşitul anului trecut Timişul dispăruse de pe lista posibilelor investiţii de acest gen, a reapărut la început de an, cel puţin la nivel de promisiuni ministeriale. Însă în ultimele zile au apărut mai multe reacţii pe această temă în Parlament, existând acuzaţii conform cărora locaţia de la Timişoara a fost stabilită de Ministerul Sănătăţii în detrimentul cele promise de la Cluj Napoca.

 

Clujul, „sacrificat” în beneficiul Timişoarei

Conform unor declaraţii făcute în plenul Parlamentului în ultimele zile, reapariţia pe lista posibilelor investiţii ale Ministerului Sănătăţii a Spitalului Regional Timişoara s-ar fi făcut în detrimentul investiţiei similare promise la Cluj Napoca.

„Am luat act, alături de opinia publică clujeană şi transilvăneană, de contradictorii, grave şi inacceptabile declaraţii şi anunţuri publice, făcute de prim ministrul Victor Ponta şi ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, referitoare la edificarea spitalului de urgenţă din Cluj, poziţii care au culminat cu iresponsabilul anunţ al domnului ministru al sănătăţii, făcut în 5 ianuarie acest an, prin care a prezentat noua listă a spitalelor de urgenţă ce urmează a fi făcute în acest an, listă din care Clujul a fost eliminat şi în locul său inserat spitalul din Timişoara”, spune deputatul de Cluj Elena-Ramona Uioreanu.

În acest context, Guvernului i se aduce aminte de angajamentul anterior, conform căruia trei spitale regionale  fuseseră propuse ca proiecte prioritare, Spitalul Regional Cluj, Spitalul Regional Iaşi şi Spitalul Regional Craiova, menţionându-se că există disponibili banii şi se pornesc procedurile de licitaţie şi apoi de execuţie.

Discuţiile pe această temă au apărut după ce Ministerul Sănătăţii şi-a stabilit obiectivele prioritare pentru 2015, an pentru care fusese preconizată începerea construirii a trei spitale regionale, la Iaşi, Timiţoara şi Craiova, primele de acest gen de după 1989.

Nu trebuie uitat însă în acest context că Timişoara dispăruse de pe lista de priorităţi pentru construcţia de spitale în vara anului trecut, deşi există, teoretic, premise de iniţiere a unui asemenea proiect în condiţii mult mai uşoare decât în alte părţi, ţinând cont de “scheletul” a ceea ce se dorea a fi noul Spital Municipal, pe Calea Torontalului, şi de faptul că există terenul disponibil pentru o asemenea investiţie în aceeaşi zonă, favorizată şi de apropierea de Aeroportul Aviaţiei Utilitare Cioca, de unde pot decola şi unde pot ateriza elicopterele SMURD.

Ţinând cont de desele răzgândiri ministeriale pe această temă, nu este exclus ca lista priorităţilor cu privire la construcţia de noi spitale regionale să se schimbe din nou în perioada următoare. „Deocamdată nu s-a luat nicio decizie fermă în acest sens, doar Ministerul Sănătăţii ştie şi poate decide în privinţa noului Spital Regional. În principiu, s-a mers de la început pe ideea că se vor face în marile centre universitare. Sunt opt centre universitare mari, deci ar trebui să avem opt spitale regionale, unul, evident, şi la Timişoara”, declară dr. Horia Vermeşan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

Teren revendicat de Consiliul Judeţean

Anul trecut, în septembrie, Consiliul Judeţean Timiş venise deja cu iniţiativa restituirii terenului pe care îl atribuise Direcţiei de Sănătate Publică Timiş pentru construcţia spitalului regionale.

În acest sens, a fost înaintată în plen privind propunerea de retragere a folosinţei gratuite de la DSP Timiş a terenului în suprafaţă de 4.234 metri pătraţi, proprietate publică a CJ Timiş. Acest teren (care avea iniţial 100.000 de metri pătraţi), aflat până la un moment dat în folosinţa Societăţii Aviaţia Utilitară SA, fusese transmis în 2007 în folosinţă gratuită DSP Timiş, pentru o perioadă de 49 de ani, în vederea construirii Spitalului Regional de Urgenţă Timişoara. 

„Proiectul privind construirea Spitalului Regional de Urgenţă Timişoara nu s-a pus în practică, DSP Timiş nu a obţinut finanţare pentru realizarea acestuia”, îşi justifica CJ Timiş revendicarea acestui teren, uitând prea uşor că realizarea Spitalului Regional Timişoara s-a numărat printre obiectivele de campanie ale USL la alegerile locale.

Print Friendly, PDF & Email