Clase HoReCa în şcoli din câteva localităţi din Timiş, ca soluție pentru turismul timișean

În contextul în care industria ospitalității din Timiş și din regiune acuză o acută lipsă a forței de muncă și a personalului specializat, Consiliul Județean și-a propus coagularea eforturilor actorilor principali din domeniul turismului și învățământul preuniversitar și universitar timișean, pentru aplicarea unor soluții în comun.

 

În această dimineața, la Consiliul Judeţean Timiş a fost semnată o declarație comună ce prevede, printre altele, susținerea organizării unei campanii pentru evidențierea avantajelor învățământului dual, organizarea unor cursuri sau școli de vară pentru elevi, cu participarea unor specialiști din domeniu, şi sprijinirea înființării de clase cu profil turistic / HoReCa în localitățile Făget, Sânnicolaul Mare, Recaș, Buziaș.

De asemenea, vor fi lansate competiții adresate școlilor şi elevilor de la licee de profil cu teme specifice domeniului turistic, pentru a stimula competitivitatea și dorința de implicare a viitorilor lucrători in domeniul turistic, anunţă oficialii CJ Timiş. În plus, va fi realizată o aplicație, o bază de date cu cei interesați, implicați activ în domeniul HoReCa: elevi practicanți, absolvenți, agenți economici, tutori de practică. Această aplicație va putea face posibila o comunicare mai eficienta și rapidă, bună colaborare, organizarea de evenimente, repartizare sarcini, soluționare probleme. Semnatarii declarației își propun de asemenea să lucreze împreună pentru sprijinirea înființării unei școli/campus pentru educație duală.

Am concluzionat că este nevoie de o colaborare strânsă, de o formă organizată în care să acționăm și să implementăm, în special ținând cont de programul Capitală Europeană a Culturii și de nevoia acută de personal pregătit în domeniul HoReCa. Ne dorim să conturăm echipe de lucru, care să genereze acțiuni imediate și care să producă rezultate până în 2023”, declară Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJ Timiș.

Declarația semnată astăzi răspunde și obiectivului din Strategia sectorială de dezvoltare turistică a județului Timiș 2018-2028, de creștere cu 10% a personalului angajat în turism în 2025 față de 2018 și creșterea gradului de retenție pe posturi din turism și conexe cu 20% în același interval.

Semnatarii declarației sunt Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJ Timiș, Delioara Barbu, directorul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, Marin Popescu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Petru Ștefea, din partea Universităţii de Vest din Timișoara, Larisa Ivașcu, de la Universitatea Politehnica Timișoara, Ioan Brad, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, Corina Macri, Asociația patronală Horetim, Călin Ile, de la Federația Industriei Hoteliere din România, Florina Spălățelu, de la Colegiul Economic „Francesco Severio Nitti” Timişoara, Ramona Carmen Românescu, de la Liceul Tehnologic al Industriei Alimentare Timișoara, Adina Mioc, din partea Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu” Timişoara, şi Nicoleta Herișeanu, de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email