CJ Timiș reziliază contractul cu constructorul drumului Timișoara – Autostrada Vestului

Sursă foto: ADR Vest

Consiliul Județean Timiș anunţă că a transmis o notificare de reziliere a contractului către firma care lărgește la patru benzi DJ 691, drumul dintre Timișoara și Autostrada Vestului, prin Dumbrăvița și Giarmata.

 

Motivul rezilierii contractului, spun oficialii Consiliului Județean Timiș, este lipsa noii Garanții de bună execuție pentru asigurarea realizării obligațiilor asumate prin Acordul contractual, în condițiile în care Garanția inițială, constând într-o poliță emisă de City Insurance, și-a pierdut valabilitatea după ce societatea de asigurare a intrat în faliment: „În 26 noiembrie 2021, CJ Timiș a notificat constructorul că are la dispoziție 30 de zile să facă dovada noii Garanții de bună execuție, iar acesta nu s-a conformat deoarece nicio instituție de profil nu și-a asumat emiterea unui instrument de garantare care să corespundă cerințelor.” În absența acestui document, CJ Timiș nu ar fi putut face nicio plată către constructor, mai spun reprezentanţii administraţiei judeţene.

Relațiile contractuale vor înceta în 3 februarie, la 15 zile de la notificarea de reziliere. CJ Timiș anunţă că va demara o achiziție pentru servicii de expertizare, care să investigheze și confirme stadiul și calitatea execuției de până acum, iar dacă pregătirile vor decurge conform așteptărilor, la sfârșitul lunii iunie, șantierul ar putea avea un constructor nou.

„Am încercat să mobilizăm constructorul, însă, din păcate, acesta este depășit de situație. Am evitat cât am putut rezilierea deoarece există un risc al pierderii finanțării europene, dar nu putem trece cu vederea întârzierile de pe șantier și faptul că a bătut pasul pe loc chiar și după ultimatumul primit în toamna lui 2021. Noi am moștenit firma și condițiile contractuale de la fosta administrație”, declară Alin Nica, președintele CJ Timiș. Acesta mai spune că, pentru a evita, pe viitor, astfel de probleme și neînțelegeri în execuție, CJ Timiş dă asigurări de precizie în formularea cerințelor.

Conform Programului Operațional Regional, ultimele plăți pentru execuția proiectului se vor putea efectua în luna decembrie 2023, adauhă Alin Nica. „În momentul de față știm că suntem semnificativ în întârziere, dar nu avem un tablou foarte exact al situației, deoarece constructorul a refuzat în mod repetat să actualizeze graficul de lucrări. Pentru acest lucru a primit penalități de 4.000 lei/zi de-a lungul ultimelor luni”, mai spune președintele CJ Timiș.

Problemele întâmpinate în proiectul de modernizarea a DJ691 au fost accentuate de faptul că Primăria Timișoara a refuzat în repetate rânduri procedura de predare a stâlpilor și a rețelelor de alimentare pentru troleibuze, astfel încât constructorul să fi avut posibilitatea de a lucra la lărgirea drumului județean pe raza comunei Dumbrăvița.

Print Friendly, PDF & Email