City Celebration, la Castelul de Apă

Turnul de Apă din Iosefin. Sursă foto: PMT

Timișoara va fi în sărbătoare, la sfârșitul acestei săptămâni. Orașul își celebrează statutul de Capitală Europeană a Culturii și, de vineri până duminică, sărbătorește pe malurile Begăi. Pentru că e vorba de apă, Castelul de Apă din Iosefin, unde se vopr desfăşura o parte dintre manifestări.

 

Vineri, 6 octombrie, între orele 10.30 și 12.30, va fi o sesiune itinerantă de la Forumul de mediere culturală, organizată de Centrul Cultural Clujean și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Sâmbătă și duminică, 7 şi 8 octombrie, publicul este aşteptat la tururi ghidate în cartierul Iosefin. „Veți putea înțelege mai bine atât povestea acestui cartier istoric al Timișoarei, cât și contextul în care aici a fost edificat unul din cele două castele de apă ale orașului”, spun organizatorii. Între orele 14-16 are loc turul în limba engleză, iar de la ora 16 la orea 18, în română. Participarea la tururi – care vor fi în română și engleză – este gratuită, dar fiind, în limita a 20 de locuri, este necesară înscrierea prealabilă şi se poate face la acest link.

Duminică, 8 octombrie, în cadrul Timișoara Jazz Festival 2023, ediția XIII, de la ora 16, în curtea Castelului de Apă vor fi organizate concerte cu Marquis Noir și Emil Bîzgă Urban Gypsy. Marquis Noir este o formație instrumentală de avangardă din Cluj-Napoca, alcătuită de tineri muzicieni care îmbină elemente de jazz, funk și rock. Emil Bîzgă Urban Gypsy. Trompetistul Emil Bîzgă este unul dintre cei mai apreciați artiști ai muzicii de gen. El îmbină muzică clasică, jazz și folclor balcanic în compozițiile sale și are o voce distinctă în jazzul modern. A  colaborat cu muzicieni de renume, precum Hakan Hardenberger și Wynton Marsalis, și a cântat alături de Orchestra Niedersachen Jazz, Bucharest Radio Big Band sau Opera din Hanovra, cu personalități ca Vladimir Cosma și Tony Bennett.

În weekend va fi organizată și o expoziție inspirată din poveștile primite la concursul destinat copiilor și desfășurat în vară, ocazie cu care cei mai talentați dintre participanți vor fi premiaţi. Vor fi disponbile și cărți poștale cu Iosefinul reinterpretat de artiști locali, care, odată mesajele și adresele scrise, vor putea fi trimise oriunde în lume.

Proiectul „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin” este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în Programul RO-Cultura. El este implementat de Primăria Municipiului Timișoara, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener.

Valoarea totală a investiţiei: 10.921.581,94 lei (2.256.758,33 euro), din care 8.656.979,58 lei (1.788.816,94 euro) reprezintă sprijin financiar nerambursabil. Derulare proiect: octombrie 2020 – februarie 2024.

Print Friendly, PDF & Email