Circumeuropa, documentarul unei expediții pe apă realizate de o echipă de timişoreni

Plecarea în expediţie, în mai 2023. Foto: Facebook / Circumeuropa

Asociația Wild Watch lansează Circumeuropa – „Începutul”, documentarul unei expediții pe apă realizate de o echipă de timişoreni, în 2023, sub umbrela Capitalei Culturale Europene. Aceasta este prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei, cu opriri în peste 20 de foste și actuale capitale culturale europene pentru a promova titlul pe care îl deține Timișoara.

 

Expediția SEA 2023 a echipajului Circumeuropa, un proiect care sparge formatele clasice. În cadrul expediţiei, patru aventurieri timișoreni străbat cu barca cinci râuri, patru mări, un ocean și cinci strâmtori, ducând cu ei spiritul Timişoarei în alte 20 de orașe ale Europei.

În prima etapa a călătoriei, începută în mai 2023, echipajul Circumeuropa a mers pe ruta Timişoara – Elefsina, unde a fost oprită temporar şi de unde va fi reluată anul acesta, tot în 27 mai.

Inițiatorii speră ca proiectul lor să dea o nouă dimensiune unei noi axe de dezvoltare a orașului Timișoara, de-a lungul canalului Bega, într-un mod cu adevărat inedit și foarte ambițios, pornind de la valoarea simbolică pe care un astfel de proiect îl poate avea pentru orașul-mamă: optimism, speranța într-un viitor mai bun și, indiscutabil, un prilej de mândrie pentru întreg polisul, până la toate viitoarele rezultate concrete.

Cristian Ilea. Foto: Facebook / Circumeuropa

Inițiativa îi aparține lui Cristian Ilea, skipper, președinte al Wild Watch România și director de imagine în TVR. Echipajul din 2023 a fost completat de Cosmin Jitariuc, jurnalist TVR, Oana Gavriliuc, biolog, și Valentin Bogdan, proprietarul ambarcațiunii Gaia.

Cosmin Jitariuc. Foto: Facebook / Circumeuropa

Acum, Asociația Wild Watch lansează Circumeuropa – „Începutul”, documentarul acestei expediții care va prezenta publicului timișorean drumul pe apă al echipajului bănățean, punând în lumină experiențele culturale create pe traseu și eforturile echipajului de a duce la bun sfârșit expediția.

Oana Gavriliuc. Foto: Facebook / Circumeuropa

Proiecția va avea loc în data de 29 februarie, de la ora 20, la Cinema Victoria, și va crea spațiul pentru discuții libere legate de viitorul navigabil al regiunii, potențialul turistic al canalului Bega și ce este nevoie pentru ca aceste lucruri să devină realitate. Parteneri de dialog vor fi membrii echipei Ecluze pe Bega, promotori la rândul lor ai ideii de navigației pe Bega.

Valentin Bogdan. Foto: Facebook / Circumeuropa

Biletele se pot achiziționa pe site-ul Cinema Victoria sau de pe Eventbook.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

Print Friendly, PDF & Email