O pledoarie susţinută împotriva politicii jocurilor de culise şi a compromisului politic murdar şi prezentarea unei alternative de a face politică, într-un partid care „nu creşte în umbra niciunui zeu politic”. Astfel s-a referit la menirea asumată de Partidul Forţa Civică fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care a precizat şi că Forţa Civică este, în egală măsură, o „şcoală de educaţie democratică, în care se deprind reflexe şi principii politice”. În plus, îşi motivează Mihai Răzvan Ungureanu determinarea, "preşedinţia ţării se câştigă privind în ochi minimum cinci milioane de oameni".
„Politica înseamnă să oferi, nu să iei”
Preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a pledat, joi, la Timişoara, – într-o conferinţă de presă la care au participat şi preşedintele filialei Timiş a F.C., Dan Lazea, şi Ovidiu Secoşan, candidat la alegerile europarlamentare din partea F.C. Timiş – pentru asumarea unei schimbări majore de mentalitate şi pentru reconsiderarea manierei de a face politică, în scopul reformării autentice a mediului politic din România. Potrivit lui Mihai Răzvan Ungureanu, selectarea viitorilor politicieni ar trebui să se facă nu din rândul actualei clase politice, nici din rândul celor care au fost până acum beneficiari de stipendii sau de sinecuri, nici din rândul rudelor şi prietenilor actualilor politicieni, ci din rândul oamenilor curaţi, care au reuşit prin ei înşişi şi prin ceea ce reprezintă. În mesajul construit în jurul ideii potrivit căreia este necesară o schimbare radicală a manierei de a aborda politica, Mihai Răzvan Ungureanu spune şi că „politica înseamnă să oferi, nu să iei” şi a apreciat că, pentru o reprezentare eficientă a tuturor celor care îşi doresc pentru România o altfel de abordare a politicii, este necesară renunţarea la confortul canapelei, implicarea activă şi cedarea de resurse şi de timp în scopul producerii de efecte pe termen lung: „Suntem generaţia chemată să pună umărul, atât cât putem şi aşa cum putem, împotriva acestui asalt al vechii politici”.
În ceea ce priveşte necesitatea unei reformări autentice a mediului politic, Mihai Răzvan Ungureanu s-a referit la importanţa conştientizării de către cetăţeni a însemnătăţii alegerilor europarlamentare, precizând că de modul în care România va fi reprezentată în Parlamentul European depinde evoluţia viitoare a ţării.
„Viaţa politică din România e, în mare parte, rezultatul unui negoţ de bazar”
Liderul F.C. atrage atenţia că nu oamenii care şi-au cumpărat locul, nici profitorii politici, preocupaţi cum să ajungă mai repede la banul public, nici sinecuriştii sunt cei care trebuie să ajungă să reprezinte România în Parlamentul European, pentru că, în felul acesta, puterea de reprezentare a României în forul european scade, iar de pierdut pierd nu partidele politice, ci România.
„Cine a dorit să ţină lucrurile dezbinate a făcut-o împotriva reprezentării intereselor României”, subliniază Mihai Răzvan Ungureanu, apreciind că, dacă forţele politice de dreapta sunt în continuare fragmentate, aceasta este o dovadă de lipsă de patriotism.
Fostul premier a pledat pentru asumarea unei strategii comune, care să probeze absenţa aroganţei şi suficienţei şi în care viziunea şi dorinţa de câştig să conveargă către desemnarea unui candidat unic care să reprezinte dreapta la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an.
În absenţa unei astfel de abordări, este de părere Mihai Răzvan Ungureanu, „domnia sindicatului de hoţi care a confiscat în acest moment destinele politice ale României va dura ani buni” şi „România ar putea ajunge în cel mai tragic punct al istoriei sale”.
Mai mult decât atât, precizează preşedintele F.C., prin neasumarea unui nou mod de a face politică, dictat de principiile onestităţii, viaţa politică din România va continua să fie „rezultatul unui negoţ de bazar”, în care politicienii care îşi doresc schimbarea se vor împiedica în evoluţia lor de oameni care nu ştiu să iasă cu demnitate din politică, agăţându-se cu disperare de poziţiile de putere vremelnice în care conjunctura i-a propulsat.
„În România, referirile la alegerile europarlamentare sunt dominate de teme interne, iar partidele nu discută despre Europa”
În contextul referirilor la alegerile europarlamentare, Mihai Răzvan Ungureanu a subliniat poziţionarea inadecvată în raport cu subiectul şi însemnătatea pe termen lung a scrutinului a majorităţii aspiranţilor din România, care nu au nici capacitatea, nici abilitatea de a discuta despre Europa, întrucât le lipseşte înţelegerea în profunzime a lucrurilor. Aşa se face că „în România, referirile la alegerile europarlamentare sunt dominate de teme interne, iar partidele nu discută despre Europa”.
În plus, atenţionează Mihai Răzvan Ungureanu, „Politicienii sunt formatori şi multiplicatori de opinie” iar privită dintr-o astfel de perspectivă, este simptomatică pentru deruta politică a momentului din România desemnarea ca reprezentativi şi, deci, implicit tratarea lor ca formatori de opinie, a unor politicieni precum Gigi Becali sau Victor Ponta. „Dacă ei nu vorbesc în discursurile lor despre U.E., ce poate înţelege atunci corpul electoral din România?”, întreabă Mihai Răzvan Ungureanu, adăugând că politicienii ar trebui să iasă în faţa publicului şi să comunice că U.E. este o şansă pentru România.
„Europarlamentarii sunt plătiţi din banii cetăţenilor români şi a celor europeni, din buzunarul fiecăruia dintre noi”, atenţionează liderul F.C., precizând că, din nefericire, în mandatul care se va finaliza în curând, România a trimis în Parlamentul European, în majoritate, „oameni cu merite inegale”, ale căror competenţe profesionale au fost mai mult decât discutabile şi al căror trecut a fost, cel mai adesea, unul îndoielnic.
Ultimele comentarii