Cinci zile de jazz live în vârf de munte, la Gărâna Jazz Festival

Festival GaranaMai sunt câteva zile până la debutul celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală și de Est, Gărâna Jazz Festival, ajuns la ediţia XX.

 

Gărâna Jazz Festival, care va avea loc între 7 și 11 iulie, a ajuns la ediţia XX. „Jazz-ul s-a auzit pentru prima dată la Gărâna în 1997, într-un jam session improvizat de prieteni în Hanul La Răscruce. Povestea a continuat în următorul an și în următorii 20 de ani, transformând un sat din Munții Semenic în locația celui mai important festival de open air jazz din Europa Centrală și de Est”, se arată pe site-ul garana-jazz.ro. În cei 20 de ani, la festival au participa zeci de mii de iubitori de jazz și sute de artiști de reputație internațională.

Garână Jazz Festival este organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat, un ONG dedicat promovării jazzului. Condus de familia Giura – Marius (foto), directorul festivalului, Gabi, Cristina, Simona şi Caius Giura – şi prietenii acestora, festivalul a avut un impact enorm asupra scenei de jazz din România.

Pentru ediţia aceasta, Marius Giura, preşedintele Fundaţiei Culturale Jazz Banat, anunţă „un line-up ce mixează dinamismul jazz-ului american și occidental cu profunzimea și lirismul artiștilor nordici sau est-europeni va răsuna din mijlocul naturii, pe cele trei scene ale festivalului: Poiana Lupului, Hanul La Răscruce și Biserica Catolică din satul Văliug.”.

Pe parcursul a cinci zile, publicul va avea parte de concerte cu Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel, Arild Andersen, Helge Lien, Nils Petter Molvaer și mulți alții.

Programul complet poate fi consultat pe www.garana-jazz.ro.

Pe lângă prezențele internaționale, programul Gărâna Jazz Festival va fi completat de nouă proiecte românești inedite, universuri sonore complexe și surprinzătoare, aduse la viață de artiștii consacrați sau aflați la început de drum. Quartet-ul condus de Liviu Butoi, Liviu Butoi & French Connection, avându-l ca invitat pe renumitul pianist Mircea Tiberian, va urca pe scena din Poiana Lupului în 10 iulie.

Va exista şi o a treia scenă a festivalului, inaugurată 2014, care pune pe harta concertelor frumoasa Biserică Catolică din satul Văliug, situată la 18 kilometri distanță de Gărâna.

Marius GiuraMarius Giura anunţă că, pentru a marca evoluția comunității crescute la Gărâna, în ultimii 20 de ani de festival, Fundația Culturală Jazz Banat va lansa a doua parte a documentarului In the Middle of Nowhere, o retrospectivă a momentelor importante consumate între 2012 și 2015 pe scena festivalului.

În cadrul Festivalului de jazz de la Gărâna vor fi şi seri cu muzică, literatură și teatru sub cerul liber. Serile de jazz vor fi completate de o serie de lansări de carte, printre care Sunetul de referință, carte publicată de Mircea Tiberian la Editura Nemira, și Vineri seară într-o vale cu lupi, cartea scriitorului timișorean Nicu Strâmbeanu. Câteva zeci de interviuri cu artiștii care au bătătorit potecile Gărânei au fost suprinse în volumul Jazz Stories, scris de jurnalista Adriana Cârcu, ce urmează să fie lansat la duminică, 10 iulie, la Hanul La Răscruce, mai anunţă organizatorii. Evenimentul se bucură de participarea lui Nils Petter Molvaer . Scriitorul Alex Potcoavă va lansa sâmbătă,  9 iulie, volumul Într-o zi nu ne vom mai recunoaște, apărut recent la Editura Max Blecher. Un alt volum care va fi lansat îi aparţine lui Florian LunguMoşu Florian Lungu în dialog cu Doru Ionescu. Şi tot el va lansa şi CD-ul său de debut, Florian Moşu Lungu – SonoportretEmil Bizga îşi va lansa al doilea album discografic, Live in Hannover.

Sâmbătă, pe 9 iulie, trupa de teatru Auoleu, cunoscută pentru reprezentațiile „mobile” din sate, orașe și chiar de peste ocean, va aduce la Gărâna spectacolul Circus Mundi, o istorie a lumii de azi, cu bune și rele.

Tot sâmbătă ,9 iulie, de la ora 14, în sala de conferinţe a Hotelului Gasthof Tirol, din Văliug, va avea loc conferinţa cu tema „Jazz-ul românesc ca formă de promovare a culturii în spaţiul european”. La eveniment vor participa, printre alţii, Marcel Tolcea, Brînduşa Armanca,  Florian Lungu, Mircea Tiberian, Daniel Vighi, Marius Giura şi invitaţi din mai multe ţări europene.

În seara de 9 iulie, după încheierea concertelor din Poiana Lupului, va avea loc proiecţia filmului Bacalaureat, al lui Cristian Mungiu, film premiat anul acesta, la Cannes, cu premiul pentru regie. Evenimentul, care care vor participa şi actori distribuiţi în acest film, va fi urmat de o dezbatere.

Pe toata durata festivalului, transmit organizatorii, va putea fi admirată expoziţia de fotografii realizate la Gărâna de artiştii Dragoslav Nedici şi Liviu Tulbure.

În zilele de 8, 9 şi 10 iulie, de la ora 9.30 la ora 15, va avea loc Târgul naţional de viniluri, adresat colecţionarilor de muzică.

 „Pe lângă muzică, literatură film, foto și teatru, oaspeții de la Gărâna vor avea de explorat și peisajele spectaculoase din împrejurimile festivalului, printre care Parcul Național Semenic, un areal protejat ce cuprinde 36.124 de hectare de păduri, dealuri, lacuri și răuri. Plimbările la pas sau traseele cu bicicleta pot fi integrate în programul pe timp de zi”, mai transmit organizatorii.

Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2016 mai pot fi fi cumpărate online, pe site-ul biletmaster.ro, în trei variante: bilet de o zi, la prețul de 90 de lei, festival pass pentru patru zile, la prețul de 320 de lei, sau festival pass pentru cinci zile, la prețul de 400 de lei. Biletele și abonamentele pot fi cumpărate și la fața locului, din Poiana Lupului. 

Festivalul International de Jazz Gărâna este organizat de Fundaţia Culturala Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 150.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtașit experiența muzicii de jazz , ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna:  Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen si Nils Petter Molvaer şi multi alţii.

Print Friendly, PDF & Email