Cercetătorii OncoGen propun o strategie personalizată de vaccin pentru coronavirusul din China

Un vaccin personalizat care să protejeze contra coronavirusului ar putea fi dezvoltat folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată în cancer, anunţă cercetătorii centrului OncoGen Timișoara. Potrivit acestora, vaccinurile tradiționale pentru bolile virale au avut un succes limitat în cazul epidemiilor virale cu o frecvență ridicată de mutații.

 

Abordarea propusă de specialiștii OncoGen Timișoara pentru identificarea potențialelor peptide candidate pentru vaccin urmează o strategie mai personalizată, numită vaccinomică. Această strategie este bazată pe selecția de proteine virale-țintă cu rată de mutație mai scăzută și construcția de peptide adaptate caracteristicilor genetice imune ale populațiilor-țintă, ce pot varia în funcție de locația geografică și de etnicitate, se arată în comunicatul IncoGen Timişoara.

„Ţinând cont de caracteristicile imune ale populaţiei din România, de tip caucazian, care se regăseşte în toată Europa şi America de Nord, în linii mari, ale răspunsului imun la diverşi stimuli antigenici, în cazul de faţă la coronavirus, şi folosind datele publicate (structura genomică a coronavirusului), am propus o serie de peptide imunogenice, un amestec care să acopere, în practică, toată populaţia României”, explică prof. univ. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul centrului de cercetari OncoGen Timișoara și vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

Peptidele imunogenice au fost dezvoltate de cercetătorii OncoGen Timișoara prin aplicarea unei tehnologii utilizate în vaccinarea personalizată în cancer, bazată pe „long neoantigen peptides”. „Această tehnologie este în prezent în studii clinice pentru tratarea cancerului. Folosind acest exemplu, alte peptide pot fi identificate atât pentru populația caucaziană din regiuni geografice diferite, cât și pentru alte comunități”, spun specialiştii OncoGen.

„Vom continua cu validarea acestor peptide și a modelului prezentat. Vom comanda aceste peptide în Germania, sub formă de pulbere, şi le vom aduce în România, în aproape o lună de zile. Apoi, vom verifica dacă dau reacţiile pe care le bănuim în studii de laborator”, mai spube prof. dr. Virgil Păunescu.

Potrivit specialiştilor OncoGen, virusul de pneumonie care provine dintr-o piață de pește din Wuhan, cunoscut ca Noul Coronavirus 2019 (2019-nCoV), se aseamănă cu virușii cauzatori ai SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) și ai MERS (Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu). Conform Nature Briefing, până la 28 ianuarie 2020, numărul de cazuri confirmate a depășit 4.500 de bolnavi, dintre care mai mult de 100 de persoane au decedat din cauza infecției. Prin comparație, SARS s-a răspândit la nivel global în 2002-2003, infectând 8.000 de persoane și cauzând peste 700 de decese.

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, este primul centru de cercetare în domeniul terapiilor genice cu dotări de ultimă generație din România și singurul de acest tip din Europa de Est care dispune de facilități de cercetare fundamentală și aplicată pentru medicina translațională.

La sfârșitul anului 2019, colectivul de cercetători de la OncoGen angrenat în proiectul CAR-NK a anunțat punerea la punct a tehnologiei CAR-T (Chimeric Antigen Receptor – T cell) și CAR-NK (chimeric antigen receptor – Natural Killer Cell). Rezultatele obținute permit trecerea în faza următoare, și anume producerea acestor celule imune modificate genetic, în vederea tratamentului pacienților, copii sau adulți, afectați de leucemia limfatică acută cu limfocite B.

Print Friendly, PDF & Email