Cercetătorii americani, îngrijoraţi de evoluţia inteligenţei artificiale

Inteligenta artificialaPeste 700 de oameni de ştiinţă, dar şi manageri de firme precum Elon Musk, fondatorul miliardar al companiei SpaceX, au lansat un apel, zilele trecute, pentru a se asigura că viitoarele descoperiri ce vor fi realizate în domeniul inteligenţei artificiale vor fi benefice pentru omenire.

 

Progresele realizate în domeniul inteligenţei artificiale reprezintă o bună ocazie pentru a ne concentra asupra acestor cercetări, pentru ca ele (…) să îşi optimizeze beneficiile pe care le aduc societăţii”, au declarat, citaţi de Mediafax, semnatarii acestei scrisori deschise, publicată, zilele trecute, de Future of Life Institute, un ONG american din care fac parte astrofizicianul britanic Stephen Hawking, miliardarul Elon Musk, dar şi George Church, profesor de genetică la Universitatea Harvard, şi celebrul actor american Morgan Freeman.

Stephen HawkingSemnatarii scrisorii mai spun că există un larg consens potrivit căruia cercetările din domeniul inteligenţei artificiale continuă să progreseze şi că impactul lor asupra societăţii cel mai probabil va creşte, menţionând aici eradicarea unor boli şi a sărăciei. Dar, mai spun ei, ţinând cont de potenţialul mare pe care îl are inteligenţa artificială, este importantă analiza modului în care societatea poate să profite de beneficiile sale, dar şi a felului în care pot fi evitate capcanele.

Stephen Hawking, care este paralizat şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator de voce, a lansat un avertisment la începutul lunii decembrie 2014, în legătură cu riscul pe care îl prezintă dezvoltarea inteligenţei artificiale. Într-un interviu acordat postului BBC, celebrul astrofizician a declarat că acest tip de tehnologie va putea să evolueze foarte repede şi să depăşească inteligenţa umană, într-un scenariu comparabil cu acela prezentat în filmele din franciza Terminator. „Formele primitive de inteligenţă artificială pe care le avem deja s-au dovedit foarte utile. Dar cred că dezvoltarea unei inteligenţe artificiale complete ar putea aduce sfârşitul civilizaţiei umane”, estimează Stephen Hawking. Părerea lui este împărtăşită de miliardarul Elon Musk.

Universitatea Stanford din Statele Unite a lansat la sfârşitul lunii decembrie 2014 un proiect al cărui obiectiv constă în a anticipa evoluţia inteligenţei artificiale pe parcursul următorilor 100 de ani, uiversitatea americană invitând în acest scop numeroşi experţi în acest domeniu, în special din robotică, dar şi din alte discipline, cerându-le să se mobilizeze şi să se implice în acest proiect. Cercetători de la Universitatea Stanford anunţă că intenţionează să examineze felul în care maşinile capabile să înveţe şi să gândească vor influenţa vieţile oamenilor, dar şi felul în care ele lucrează şi comunică între ele.

Print Friendly, PDF & Email