Cercetători de la Universitatea Politehnica Timișoara au monitorizat praful saharian de la nivelul Timișoarei

Masina murdarita de praf saharianEuropa a fost supusă, zilele trecute, unor fenomene naturale deosebite cauzate de intruziuni în atmosfera terestră de praf de origine sahariană, care s-a abătut şi asupra Timişoarei. Cercetători de la Universitatea Politehnica au monitorizat acest nor de praf saharian.

 

Norul de praf a fost generat de furtuna ce a avut loc pe 29 martie, în Sahara, particulele fiind transportate de cicloane spre Europa de Vest şi Centrală, apoi spre Europa de Est. Asemenea fenomene au repercusiuni cumulate asupra sănătăţii populaţiei, a siguranţei aviaţiei, a funcţionării instalaţiilor ce valorifică energia solară şi nu numai. Pot ridica probleme deosebite, alertele fiind semnalate în multe ţări.

Fiind în contact direct cu reţeaua internaţională Earlinet, am fost solicitaţi să monitorizăm, în U.P.T., aceste fenomene, deoarece urma o intruziune de praf mineral semnificativ în Europa, implicit şi asupra României. Staţia de la Garmisch, din Germania, măsurase concentraţii ridicate, iar cei din Granada au avut deja parte de o ploaie murdară. Fenomenul a fost foarte intens în Marea Britanie, cauzând şi oprirea curselor aeriene. Conform prognozei, praful a ajuns deasupra României în 4 aprilie, spre seară, cu un maxim prognozat, deasupra Bucureştiului, de peste 200 ug/m3, sâmbătă dimineaţa (valoare neatestată însă prin masurătorile noastre”, declară Ioana Ionel, directorul Centrului de Cercetare pentru Maşini şi Echipamente Termice, Transporturi şi Combaterea Poluării, din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara.

Acesta mai spune că în 1 aprilie echipa U.P.T. a furnizat date şi pentru International Civil Aviation Organization, în cadrul unui exerciţiu internaţional pentru pregătirea reacţiei aviaţiei în caz de erupţii vulcanice periculoase. România a participat la acest exerciţiu prin Romatsa, care a primit date de la cele patru staţii active din ţară. “În acest context, Laboratorul Multifuncţional din cadrul Centrului de Cercetare pentru Maşini şi Echipamente Termice, Transporturi şi Combaterea Poluării împreună cu partenerii noştri au întreprins studii preliminare şi au pus în evidenţă stadiile incipiente de evoluţie ale intruziunii de praf la nivelul Timişoarei, respectiv la nivel naţional. Datele noastre sunt complementare celor obţinute prin satelit”, afirmă Ioana Ionel. Care mai spune că, la începutul exerciţiului, au fost identificate particule de praf de origine sahariană la altitudini cuprinse între doi şi cinci kilometri, având concentraţii estimate la 40 micrograme/metru cub: “În perioada investigată, au fost observaţi, de asemenea, nori cirus la altitudini de nouă – zece kilometri, iar alte formaţiuni noroase în formare au fost identificate la altitudini de 1.5 – 2 kilometri. În ziua de maxim, s-a identificat un strat de praf la patru – cinci kilometri altitudine (concentraţii de până la 60 micrograme/metru cub) şi prezenţa unor nori formaţi, la altitudine joasă, care au împiedicat apoi urmărirea fenomenului în detaliu”.

Astfel, maximul fluxului de praf saharia, estimat pentru 4 – 5 aprilie, nu a fost atins, fenomenul fiind mult mai redus faţă de anvergura prognozată de modelele internaţionale.

Reprezentanţii echipei de cercetare a U.P.T. mai spun că, în ciuda faptului că există un număr redus de publicaţii la nivel mondial privind influenţa prafului saharian asupra sănătăţii, există totuşi o serie de rezultate preliminare care arată cât de importante sunt astfel de cercetări : “Particulele minerale aflate în suspensie în diferitele straturi atmosferice se pot redepune la nivelul solului sau pot genera nuclee de condensare şi aerosoli în atmosfera terestră. Dinamica acestor particule este, cu certitudine, influenţată de temperatură, umiditate, presiune, radiaţie solară, regiune geografică. Toţi aceşti parametri influenţează deopotrivă agresivitatea particulelor minerale asupra mediului înconjurător – faună, floră şi sănătatea umană”.

Universitatea Politehnica Timişoara este parte din reţeaua naţională Romanian Atmospheric Research 3D Observatory (RADO). România dispune de o reţea modernă de instalaţii de monitorizare la sol a atmosferei terestre care reuneşte Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Optoelectronică, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi, Universitatea “Babes-Bolyai”, din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara. Reţeaua se fundamentează pe utilizarea unor instalaţii de teledetecţie active şi pasive care au la bază tehnici avansate de optică, spectroscopie şi lasere.

Print Friendly, PDF & Email