Centrul OncoHelp, „îmbrăcat” în roz, de Ziua mondială a luptei împotriva cancerului la sân

Centrul OncoHelp Timişoara

1 octombrie reprezintă Ziua mondială dedicată luptei împotriva cancerului la sân. Asociația OncoHelp marchează acest moment prin aprinderea unor lumini roz care, timp de o săptămână, „îmbracă” Centrul de Oncologie OncoHelp, din Timişoara.

 

Mesajul pe care Asociația OncoHelp îl transmite tuturor femeilor, şi în această zi, este acela că printr-un control medical anual boala poate fi depistată la timp și învinsă: „Orice femeie trebuie să aibă grijă de sănătatea ei, iar prevenția joacă un rol extrem de important în tratamentul cancerului de sân”. Depistat în stadiul incipient, spun reprezentanţii Asociației OncoHelp, cancerul de sân poate fi vindecat în proporție de peste 90%. De aceea femeilor le este recomandată autoexaminarea sânilor prin tehnici de autopalpare, precum și efectuarea unor controale anuale la medicul specialist astfel încât să poată fi identificate orice formațiuni anormale.

Conform Ghidului European de Oncologie, în 2018 în toată lumea au fost diagnosticate  2,1 milioane de cazuri noi de cancer la sân. Statisticile din ultimii ani arata că, la nivel mondial, una din patru femei va dezvolta cancer la sân de-a lungul vieții. Cei mai importanți factori de risc sunt predispoziția genetică, expunerea prelungită la estrogeni, radiațiile ionizante, nuliparitatea și istoricul de leziuni benigne la nivelul sânului. Cancerul de sân rămâne în continuare principala cauză de deces prin cancer la femei în întreaga lume. Un sfert din cancerele de sân apar înaintea vârstei de 50 de ani și la mai puțin de 5%, înaintea vârstei de 35 de ani.

Tratamentul cancerului la sân este complex și necesită o echipă multidisciplinară de diagnostic și tratament, dar depistarea în stadii incipiente crește rata de vindecare, mai spun reprezentanşii OncoHelp. „Pentru prevenirea cancerului de sân este nevoie de o educație medicală încă din timpul anilor de școală, însușirea  tehnicilor de autopalpare și sensibilizarea populației feminine pentru  prezentarea la medicul de familie și apoi la specialist ori de câte ori apare o suspiciune de existentență a unei modificări clinice la nivelul sânilor. În stadiul incipient, cancerul de sân nu doare”, declară dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog, şef Spitalizare de Zi la Secția Oncologie în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara.

Asociația OncoHelp a realizat materiale de informare destinate conștientizării importanței prevenției în sănătatea sânilor, pe care le va afișa în Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara. Acestora li se va alătura semnul fundiței roz realizat din flori, simbol al luptei împotriva cancerului, care va fi expus la intrarea Centrului de Oncologie.

Print Friendly, PDF & Email