Centrul Inimii RoCordis oferă un sistem integrat de diagnostic și tratament al bolilor cardiace (P)

La Timișoara și-a deschis porțile primul spital privat în care pot fi tratate toate afecțiunile cardiovasculare şi care oferă un sistem integrat de diagnostic și tratament al bolilor cardiace.

 

Centrul Inimii RoCordis, întins pe o suprafaţă de 2.154 mp, dispune de patru săli de operații și alte intervenții pe cord și numără 32 de paturi, dintre care şase sunt de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiologică. Fiecare salon al spitalului are câte două paturi și este prevăzut cu grup sanitar propriu, transmit reprezentanâii spitalului într-un comunicat de presă. Mai mult, există și două rezerve pentru persoanele cu dizabilități. Pacienții au la dispoziție și o parcare de 19 locuri.

În cadrul spitalului funcționează un departament de cardiologie, un compartiment de electrofiziologie cardiacă, un compartiment de cardiologie intervențională, un departament de chirurgie cardiovasculară și o unitate de terapie intensivă cardiologică, fiind, practic, acoperite toate disciplinele legate de diagnosticul și tratamentul inimii și vaselor de sânge.

„Din păcate, țara noastră are un mare deficit de unități sanitare cu specific cardiovascular. Aceasta face ca spitalele de stat să fie supuse unei presiuni permanente, numărul pacienților cu boli cardiace fiind într-o continuă creștere. S-a ajuns la programări de câteva luni, un an sau mai mult pentru intervenții pe cord sau vase. Ceea ce pentru un pacient cu probleme cardiace poate fi mult prea târziu. Costurile sociale în cazul unui pacient cu o afecțiune cardiovasculară majoră sunt ridicate. De aceea, am decis să construim acest spital de la zero, să facem în așa fel încât să putem oferi un sprijin pacienților care necesită intervenții pe cord sau vase de sânge”, declară dr. Gabriel Ivanică, medic primar cardiolog, specialist electrofiziologie cardiacă, fondatorul Centrului Inimii RoCordis Timișoara.

Acesta mai spune că spitalul este echipat cu aparatură de ultimă generație: „Dacă ar fi să vorbim de dotări, putem spune că avem un sistem complex de electrofiziologie cardiacă pentru diagnosticul și tratamentul invaziv al aritmiilor, un angiograf ultraperformant și chiar un sistem hibrid de efectuare a intervențiilor cardiovasculare complexe. Și vorbim aici de chirurgie cardiacă și cardiologică invazivă care pot fi realizate concomitent, Spitalul RoCordis mai dispune de electrocardiografe, ecocardiografe ultramoderne, ecografe portabile, dar și de aparate de anestezie și ventilatoare. Pacienții internați în unitatea sanitară sunt monitorizați în permanență, spitalul beneficiind de o stație centrală de supraveghere.”

În spital funcţionează şi un laborator de electrofiziologie în care este folosită o terapie de ultimă generație, de cartografiere și ablație a aritmiilor cardiace, utilizând echipamente ultramoderne. De asemenea, există o gamă completă de dispozitive de stimulare cardiacă și defibrilare internă, iar în premieră a fsot inițiat un program de cardio-oncologie, în care sunt stabilite cele mai bune terapii pentru pacienții cu cancer care au și probleme cardiace. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Dr. Victor Babeș Timișoara, prof. dr. Octavian Creț, spune că inițiativa privată în România realizează ceea ce nu face de multe ori inițiativa publică: se implică, construiește și realizează pentru societate lucruri minunate, precum acest spital,: „Existența unor astfel de unități sanitare face ca numărul medicilor români aflați în străinătate care se întorc acasă să fie din ce în ce mai mare și, în acest fel, de expertiza lor beneficiem cu toții. Mai mult, nu vom mai fi exportatori de bani pentru servicii de sănătate în străinătate, prin diverse formulare prin care banii pentru sănătatea noastră pleacă în alte state, ci fondurile vor rămâne în țara noastră, în sistemul sanitar românesc”.

Centrul Inimii RoCordis a beneficiat și de o finanțare nerambursabilă de aproape un milion de euro prin Programul Operațional Regional  2014-2020, derulat de ADR Vest, Axa prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, prioritatea de investiții 2.2.A, Schema de ajutor de stat regional pentru investiții pentru îmbunatațirea competitivității economice prin creșterea productivității muncii în IMM.

 

Print Friendly, PDF & Email