Centrul de Studii Evreieşti şi Israeliene din Timișoara, inaugurat în prezenţa ambasadorul Israelului în România

Maia Morgenstern şi Marilen Pirtea. Foto: UVT

La Universitatea de Vest din Timișoara va avea loc, săptămâna aceasta, deschiderea noului Centru de Studii Evreieşti şi Israeliene, al cărui director onorific este Maia Morgenstern. Evenimentul va marca inițierea de noi perspective culturale și educaționale în relațiile româno-israeliene și ale culturii iudaice.

 

La inaugurare, care va avea loc joi, 18 noiembrie, va participa şi ambasadorul Israelului în România, David Saranga, alături de care se va afla Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreilor din Timișoara. De asemenea, și-au confirmat participarea, prin intervenții online, actriţa Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din București, personalitate importantă a vieţii culturale româneşti şi deţinătoare a titlului de Doctor Honoris Causa al UVT, care va fi directorul onorific al noului centru, și Ioan Holender, Fost director al Operei de Stat din Viena, promotor al legăturilor dintre România și Israel şi, de asemenea, Doctor Honoris Causa al UVT. Pe lângă acești invitați, la deschiderea centrului au confirmat participarea și Moshe Idel, profesor de gândire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, alături de Silviu Vexler, deputat în Parlamentul României din partea Federația Comunităților Evreiești din România.

Universitatea de Vest din Timișoara a identificat o semnificativă oportunitate de lansare a acestui nou Centru de Studii Evreieşti şi Israeliene la Timişoara, în scopul studierii şi promovării interferenţelor culturale dintre comunitatea evreiască şi cea română, date fiind legăturile istorice strânse existente între cele două comunități în zona Banatului.

Înfiinţarea acestui Centru de Studii Evreieşti şi Israeliene va facilita înscrierea Universității de Vest din Timișoara alături de celelalte instituţii de educaţie și cercetare academică ce fac parte din Consorțiul Universitaria, care găzduiesc iniţiative similare, dedicate studiilor iudaice. Patronajul onorific acordat de către doamna Maia Morgenstern noului centru va însemna și un plus de prestigiu, de care ne bucurăm și pe care ne vom baza”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Printre obiectivele Centruului de Studii Evreieşti şi Israeliene se numără dezvoltarea şi promovarea de proiecte culturale şi de cercetare româno-israeliene, construcţia unei biblioteci de specialitate, colaborarea cu Comunitatea Evreilor din Timişoara și de pretutindeni, organizarea de expoziţii şi evenimente cu teme evreieşti, precum şi realizarea de schimburi de experienţă între comunităţile academice din cele două ţări.

 

Print Friendly, PDF & Email