Cele mai performante organizații de cercetare din România, premiate la Timişoara

Premiere cercetare Scopus (o) Foto Costi DumaElsevier, lider mondial în furnizarea de produse și soluții de informare pentru mediul științific, în colaborare cu cea de a treia Conferință pentru Acces la Literatură Științifică din România, au anunţat, ieri, la Timişoara, câștigătorii „Scopus Awards” România 2015, primul eveniment de recunoaștere globală a mediului științific din România.

 

Câștigătorii primei ediții a Scopus Awards România, organizată în Timișoara, sunt Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Măgurele, căruia i-a fost desemnat Research Excellence Award, şi Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases, care a primit Journal Excellence Award.

Câștigătorii, spun reprezentanţii Elsevier, au fost selectați pe baza celor mai moderne metode de bibliometrie, din rândul a 84 de instituții din România evaluate pentru Premiile Scopus. Pentru a identifica câștigătorii s-a folosit Source Normalized Impact per Paper, iar selecția s-a bazat pe Field Weighted Citation Impact. „Elsevier a realizat această analiză folosind datele din cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed”, afirmă, din partea organizatorilor evenimentului, Diana Drînceanu.

Alături de câștigători, la Scopus Awards România 2015 au mai fost nominalizați: Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj Napoca, şi Universitatea de Vest din Timișoara, la categoria Research Excellence Award. La Journal Excellence Award, nominalizaţi au fost Balkan Journal of Geometry and its Applications şi International Journal of Computers, Communication and Control.

Premiile Scopus Awards sunt parte a unei inițiative globale Elsevier de susținere a cercetării și de încurajare a inovațiilor în toate disciplinele științifice. Acestea au fost create pentru a recunoaște activitatea excepțională a instituțiilor academice și a jurnalelor de profil din România.

Potrivit bazei de date Scopus, în România activează 50.000 de cercetători, care au publicat peste 75.000 de articole științifice în jurnalele de profil.

Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din Măgurele a publicat în intervalul 2010 – 2014 peste 2.350 de articole indexate în baza de date Scopus.

Cele mai multe articole științifice din România publicate în această perioadă au fost publicate în domeniile inginerie (20.000), fizică și astronomie (12.000) și medicină (11.000). Articole mai puține sunt în domenii ca biochimie, genetică și biologie moleculară (6.000), științe sociale (5.000) și mediu (4.000). Analiza a fost făcută în perioada 2010-2015.

Scopus este cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed și include instrumente pentru a urmări, analiza și vizualiza cercetarea academică. „Este o bază de date comprehensivă, conținând peste 55 de milioane de înregistrări indexate de la peste 21.000 de titluri de jurnale și peste 55.000 de cărți de la mai mult de 5.000 de publisheri din toată lumea, asigurând astfel o acoperire interdisciplinară largă în domeniile științei, tehnologiei, medicinii, științelor sociale și artă și științele umaniste”, declară Diana Drânceanu. Adăugând că Scopus – care face parte din portofoliul Elsevier Research Intelligence care include instrumentele SciVal, sistemul Pure și servicii analitice customizabile – a fost creat și dezvoltat cu ajutorul cercetătorilor și al bibliotecarilor și include linkuri către full-text, alte resurse ale bibliotecii și poate fi conectat la alte aplicații precum software-uri de managementul referințelor.

Elsevier este un lider mondial în furnizarea de soluții de informare care îmbunătățesc performanțele cercetătorilor din domeniile științei, tehnologiei și medicinii, ajutându-i să ia decizii bazate pe dovezi mult mai rapid și să aducă inovații care sparg limitele cunoașterii și contribuie la progresul omenirii. Elsevier oferă acces la soluții digitale, publică peste 2.500 de jurnale, inclusiv The Lancet și Cell, și peste 33.000 de titluri de cărți, inclusiv o serie de titluri de referință.

Print Friendly, PDF & Email