Cel mai puternic laser din lume, prezentat la Universitatea Politehnica Timișoara

O sesiune de comunicări despre principalele direcții, teme și provocări tehnice ale activității de cercetare din cadrul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” va fi organizată în 29 mai, între orele 11-13, în Sala Polivalentă a Bibliotecii Centrale a Universităţii Politehnic Timişoara.

 

Sesiunea de comunicări, organizată de Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) şi în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, se adresează studenților de la secțiile de Inginerie ale UPT și vizează prezentarea echipamentelor experimentale de ultimă generație care vor fi instalate la ELI-NP și a schimbării de paradigmă științifică și tehnică pe care aceastea o aduc în domeniul fotonicii și științelor inginerești asociate, anunţă oficialii UPT.

ELI-NP este un proiect european care își propune instalarea, operarea, mentenanța şi dezvoltarea a două sisteme de producere a luminii extreme unice în lume: un sistem de doi laseri de mare putere și un sistem de fascicul gama de mare intensitate. Proiectul laserului de la Măgurele este o realizare științifică și tehnică unică în lume, furnizând pulsuri de lumină extremă care concentrează a 10-a parte din puterea Soarelui pe Pământ.

ELI-NP oferă un cadru multicultural și interdisciplinar specialiștilor și inginerilor din domenii variate cu aplicabilitate în activitățile proiectului, pentru a crea un incubator de creativitate și inovație care vizează soluții și aplicații cu importante beneficii pentru societate.

Studenții la Inginerie pot să-și aleagă teme de cercetare pentru licență, pentru teze de masterat și doctorat legate de aceste activități, pot să participe la stagii de practică sau pot să aplice, după absolvire, pentru poziții de ingineri/ingineri debutanți la ELI-NP și să fie integrați în grupurile de cercetare care se ocupă de aspectele menționate mai sus, mai transmit reprezentanţii UPT.

Print Friendly, PDF & Email