Cel mai nou volum al lui Mircea Cărtărescu, lansat, în premieră, la Timişoara

Mircea Cărtărescu îşi va lansa la Bookfest Timişoara cartea Peisaj după isterie, apărută zilele acestea, la Humanitas.

 

Cel mai premiat scriitor român contemporan, Mircea Cărtărescu, îşi va lansa, în premieră, la Timişoara, cel mai nou volum, Peisaj după isterie, apărut zilele acestea, la Editura Humanitas. Cartea include o colecţie de articole semnate de Mircea Cărtărescu, în perioada 2007 – 2017. Lansarea va avea loc sâmbătă, 8 aprilie, la ora 16.30, în cadrul Târgului de Carte Bookfest.

Mircea Cărtărescu îşi motivează acest nou demers literar prin faptul că un scriitor adevărat ia asupra sa suferinţa umană de orice fel ar fi ea și-ncearcă s-o transforme, alchimic, în frumuseţe. „Nu frumuseţe pieritoare și inutilă, ci acea frumuseţe care, după spusele lui Dostoievski, «va salva lumea». Scriitorul, ca intelectual, se poate implica politic, social, moral în viaţa comunităţii sale, poate fi (și trebuie să fie) un purtător de cuvânt al binelui și-al adevărului, un luptător contra demonilor care au bântuit şi vor bântui etern fiinţa omenească. Dar, ca artist, menirea lui e să producă din toate acestea frumuseţe. Dacă un scriitor ratează în privinţa calităţii operei sale, curajul său civic nu va mai fi la fel de aproape de sufletul cititorilor săi”, mai spune Mircea Cărtărescu.

Cărţile lui Mircea Cărtărescu au fost premiate de Academia Română, de Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, de Ministerul Culturii, de ASPRO, de Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti şi de Asociaţia Editorilor din România, anunţă Humanitas.

Romanul Nostalgia a primit, în 2005, Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, la Castel Goffredo, în Italia. De asemenea, se mai arată pe pagina Editurii Humanitas, Mircea Cărtărescu a primit Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča, în 2011, Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, la Berlin, în 2012, Premiul internaţional pentru literatură, la Berlin, în 2012, Premiul Spycher – Literaturpreis, la Leuk, în Elveţia, în 2013, Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad, în 2013, Premiul Tormenta en un vaso, în Spania, în 2014, Premiul Euskadi de Plata, la San Sebastian, în 2014, Premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig, în 2015, şi Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, în 2015.

Citeşte şi: Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Dan C. Mihăilescu, printre autorii prezenţi la ediţia 2017 a Bookfest Timişoara

Cea de a şasea ediţie a Salonului de Carte Bookfest Timişoara, organizată în perioada 6 – 9 aprilie, va avea loc la Centrul Regional de Afaceri Timişoara, vizavi de Sala Olimpia. Organizatorul Bookfest Timişoara este Asociaţia Editorilor din România.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis