Cei mai buni elevi informaticieni din Balcani, premiați la Universitatea de Vest din Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit Festivitatea de premiere a Balcaniadei de Informatică, atât la categoria Seniori, cât și la Juniori.  Printre medaliaţii cu aur se numără şi un elev de la Liceul „Grigore Moisil”.

 

Timp de o săptămână, cei mai buni elevi informaticieni din 13 țări s-au reunit la Timișoara. Au participat la Balcaniadă în jur de 200 de tineri din România, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Slovenia, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Turcia, Italia și Turkmenistan.

Organizatorii Balcaniadei au fost Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Ministerul Educației Naționale. Universitatea de Vest din Timișoara, partener în cadrul competiției, a asigurat resurse materiale și logistice și o parte dintre premii. Prof. dr. Viorel Negru, președinte al Senatului UVT, a fost președinte al Comisiei de evaluare la Balcaniada Seniori.

La categoria Seniori, aurul a fost câştigat de trei români, un bugar şi un grec, argintul, de un grec, doi sârbi, trei bulgari, cinci români şi un macedonean, iar bronzul, de doi sloveni, un sârb, un grec, trei italieni, un macedonean, doi moldoveni, un bosniac şi un sârb:

Aur: Alexandru Petrescu, Theodor Pierre Moroianu, Alexandru Băbălău – România, Aleksandar  Krastev – Bulgaria, Evangelos Pipis – Grecia

Argint: Charilaos Pipis – Grecia, Aleksa Milisavljevic, Tadija Sebez – Serbia, Viktor Terziez, Martin Kopchev, Radoslav Dimitrov – Bulgaria, Andrei Coman, Maria Alexa Tudose, Alexandra Maria Udriștoiu, Denis Andrei Banu și Ioan Popescu – România, Martin Dinev – Macedonia

Bronz: Tim Postuvan, Marko Hostnik – Slovenia, Momcilo Topalovic – Serbia, Anastasios Panagopoulos – Grecia, Fabrizio Brioni, Federico Stazi, Dario Petrillo – Italia, Andrej Velichkovski – Macedonia, Vitali Pîrău, Cristian Vișanu – Republica Moldova, Drago Smutran – Bosnia și Herțegovina, Mladen Puzic – Serbia.

Printre medaliaţii cu aur se numără şi un timişorean, Alexandru Băbălău (foto), elev în clasa a XII-a, la Liceul „Grigore Moisil”.

La categoria Juniori, , aurul a fost câştigat de un român şi doi bulgari, argintul, de trei români, un bulgar şi doi sârbi, iar bronzul, de un bulgar, patru români, un macedonean, un moldovean, doi greci, un bosniac, un cipriot, un macedonean şi un sârb:

Aur: Alexandru Luchianov – România, Viktor Kozhuharov, Andon Todorov – Bulgaria.

Argint: Albert Antoniu Greaca, Andrei Moldovan, Luca Perju Verzotti – România, Georgi Petkov – Bulgaria, Jovan Bengin, Mateja Vukelic – Serbia.

Bronz: Konstantin Kamenov – Bulgaria, Eduard Valentin Dumitrescu, Alexandru Paul Todoran, Luca Mihnea Metehău, Flaviu Cristian Verde – România, Blagojche Pavleski – Macedonia, Victor Purice – Republica Moldova, Konstantinos Kritharidis, Dimitrios Balatos – Grecia, Admir Zatega – Bosnia și Herțegovina, Falas  Christos – Cipru, Teo Kitanovski – Macedonia, Veljko Toljic şi Miroslav Grubic – Serbia.

Rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea, anunţă că premianţii de la Balcaniadă, elevi din clasele IX-XII, pot fi admiși la studii la Universitatea de Vest din Timișoara cu nota 10. „Prețuim tinerii care înțeleg importanța educației și depun eforturi majore în a performa. Ne-am alăturat evenimentului din convingerea că acești elevi trebuie încurajați și sprijiniți. Am spus mereu că ne dorim să atragem cei buni elevi. Astfel, premianții competiției vor fi acceptați cu nota 10 la examenul de admitere la UVT. Considerăm că Universitatea le poate oferi un mediu educațional în care se pot dezvolta și mai mult”, mai spune Marilen Pirtea.

Festivitatea de premiere a avut loc ieri în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timișoara. Nu este prima dată când UVT sprijină asemenea evenimente. De-a lungul anilor, universitatea a fost gazdă, a organizat și a intrat în parteneriat cu numeroase olimpiade și competiții educaționale de nivel național și internațional.

Print Friendly, PDF & Email