CEDO dă dreptate unui deţinut din România care solicită meniu special pentru că este budhist

cedoCurtea Europeană pentru Drepturile Omului a dat câştig de cauză unui deţinut budhist care a dat în judecată statul român, stabilind că deţinuţii au dreptul la un regim alimentar care să fie în concordanţă cu convingerile religioase ale acestora.

 

Refuzul autorităţilor române de a oferi un regim alimentar ve­getarian deţinutului moldovean Ghennadi Vartic, convertit la bud­hism, reprezintă o încălcare a li­bertăţii religioase a acestuia, a stabilit C.E.D.O., relatează AFP, sursă citată de Mediafax. Ghen­nadi Vartic este deţinut în Româ­nia, după ce a fost condamnat, în 1999, la 25 de ani de închisoare. Decizia C.E.D.O. nu este defi­ni­tivă, Bucureştiul având la dispo­ziţie trei luni pentru a o contesta.

Până în anul 2007, deţinutul primea colete cu mâncare din par­tea familiei. Însă, de atunci, legis­laţia s-a modificat, iar coletele nu mai sunt permise. Deţinutul este nemulţumit de meniul destinat postului creştin-ortodox, afirmând că este deficitar în calorii. La rân­dul său, Administraţia Peniten­ciarelor a argumentat că regimul vegetarian nu îi convine lui Vartic deoarece acesta suferă de hepatită.

În cursul sesiunilor la C.E.­D.O., autorităţile române au anun­ţat că suspectează că unii de­ţinuţi se convertesc la o anumită religie pentru a obţine meniuri mai bune. Însă judecătorii au stabilit că nu există dovezi că Vartic ar fi procedat în acest fel. România va trebui să îi plătească deţinutului 3.000 de euro ca daune morale.

Print Friendly, PDF & Email