“Ceasul biologic” din ADN, descoperit de un cercetător american

“Ceasul biologic” intern, înscris în ADN, care măsoară vârsta biologică a ţesuturilor din corpul uman, a fost descoperit de un profesor de genetică american, de la Universitatea California din Los Angeles.

Ceas biologicDescoperirea lui Steve Horvath ar putea contribui la descoperirea unor mecanisme şi tratamente care să înce­ti­neas­că procesul de îmbătrâ­nire, informează theguardian.co.uk, sursă citată de Mediafax. Steve Horvath a cercetat ADN-ul a aproximativ 8.000 de mostre care includeau 51 de tipuri de celule şi ţesuturi să­nătoase şi canceroase. “Ceasul biologic” a indicat faptul că, în timp ce numeroase celule să­nă­toase îmbătrânesc în acelaşi ritm cu vârsta biologică a cor­pului, altele au o rată a îm­bătrânirii mai mare sau mai mică. Mai exact, profesorul american a urmărit modul în care procesul de metilare, care modifică structura chimică a ADN-ului, variază odată cu vârsta. Astfel, Steve Horvath a descoperit că metilarea a 353 de markeri ADN variază sem­nificativ oda­tă cu vârsta şi că poate fi folo­si­tă exact ca un “ceas biologic”.

Vârsta organelor bolnave variază foarte mult, cu o dife­renţă ce poate ajunge chiar şi la câteva decenii faţă de ţesu­turile sănătoase ale acele­iaşi persoane.

“În cele din urmă, ar fi ex­traordinar să punem la punct proceduri terapeutice pentru resetarea «ceasului biologic», care să ne menţină tineri”, a declarat profesorul american.

Terapiile antiîmbătrânire au devenit o temă importantă de studiu pentru cercetători, care încearcă să identifice cei mai importanţi factori de risc pentru bolile incurabile aso­ciate mai ales cu acest proces.

Steve Horvath a arătat că acest “ceas biologic” a fost resetat până la zero când celu­lele prelevate dintr-un orga­nism adult au fost reprogra­mate pentru a reveni la struc­tura unei celule suşă.

Pentru descoperirea pro­cesului de transformare a ce­lulelor adulte în celule suşă, care se pot dezvolta în orice tip de ţesut al corpului, John Gurdon, de la Universitatea Cambridge, şi Shinya Yama­naka, de la Universitatea Kyo­to, au câştigat premiul Nobel pentru Medicină în 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Redacţia Timpolis, timpolis@online.ro