Cea mai tânără actriţă a Teatrului Maghiar din Timişoara îşi face debutul pe scenă

Sarolta Vass. Foto: Arhivă personală / Facebook

În seara aceasta, pe scena Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara va debuta cea mai tânără actriță a acestui teatru și, probabil, cea mai tânără actriță angajată a unui teatru timișorean, Sarolta Vass.

 

Sarolta Vass, în vârstă de 18 ani, va juca în miercuri, 16 februarie, de la ora 19, într-unul dintre cele mai captivante spectacole ale stagiunii, La comun, în rolul Freja, un personaj a cărui vârstă este aproape de cea a actriței.

Născută la Timișoara, Sarolta Vass a absolvit, la 17 ani, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, unde a studiat Flaut și Interpretare vocală și a cucerit numeroase premii în competiții muzicale. Talentată, ambițioasă, cu o disciplină interioară câștigată în anii de studii muzicale pe care le-a început la vârsta de 5 ani, aceasta deține și recordul de a fi văzut, ca spectator,  absolut toate spectacolele produse de Teatrul Maghiar din Timișoara, în ultimii zece ani, de a fi crescut practic în acest teatru. Debutul ei absolut într-un spectacol de teatru a avut loc în 2019, în Dr. Faustus  theater- concert, de Kocsárdi Levente, producție a companiei independente Arte- Factum.

La comun, spectacolul regizorului Radu Nica, pe un text scris de Thomas Vintenberg și Mogens Rukov, propune  o dezbatere despre proprietate și familie în societatea de astăzi, pornind de la cazul adevărat al unui grup de intelectuali care decid, în 1975, să trăiască împreună într-o comună, având drepturi și obligații egale. Erick și Anna formează un cuplu stabil și hotărăsc să încerce un experiment al traiului la comun cu alte cinci persoane cu aceleași convingeri ideologice. În familia lărgită se petrece o criză în momentul în care Erick se îndrăgostește de o altă femeie, punând sub semnul întrebării conceptele de proprietate, solidaritate, cuplu şi familie.  Din distribuție fac parte actorii Bandi András Zsolt, Éder Enikő, Kocsárdi Levente, Aszalos Géza, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Vadász Bernadett,  Molnár Bence și Vass Sarolta. Scenografia este creată de Ioana Popescu.

„Beneficiile traiului în comun sunt multe și ne lipsesc extrem de acut în zilele noastre, când suntem atât de însingurați, de alienați, însă reversul medaliei nu e defel de neglijat – relațiile interpersonale, mai ales în familie, se scurtcircuitează, iar rezultatele sunt imprevizibile și adesea traumatizante. La comun e, așadar, un bun stimul pentru reflecție asupra problemelor familiei în secolul al XXI-lea și a crizei societății de azi”, spune regizorul Radu-Alexandru Nica .

Spectacolul La comun este interzis spectatorilor cu vârste sub 14 ani. Reprezentația care se va juca în Sala Mare a Teatrului Maghiar,  miercuri, 16 februarie, este sold out.

Print Friendly, PDF & Email