Cea mai mare expoziție de street art din Timișoara, în pasajul UnderTown din Iulius Town (P)

Iulius Town Timișoara se va inaugura pe 30 august. Cu această ocazie, timișorenii vor avea parte de trei zile de festival, desfășurate sub sloganul Luminăm #TimișoaraÎmpreună.

 

Odată cu inaugurarea, în 30 august, a pasajului auto UnderTown, din Iulius Town Timișoara, timișorenii sunt invitați să descopere cea mai mare galerie de artă stradală din Timișoara, ce reunește lucrările unor renumiți grafferi internaționali.

Pereții tunelului auto din Iulius Town, care leagă bulevardul Antenei de Piața Consiliul Europei, au fost îmbrăcați în desene suprarealiste, personaje fantastice, forme și simboluri, umbre și penumbre, prin creațiile unor artiști recunoscuți la nivel mondial pentru talentul lor în street art. 25 dintre cei 30 de grafferi care au răspuns provocării de a personaliza „șevaletul” subteran de peste 2.000 mp și-au finalizat lucrările. Astfel, planete, portrete, roboți, peisaje urbane reinterpretate, figuri geometrice, flori, decoruri și multe alte elemente din realitatea contemporană se regăsesc în „tablourile” stradale din UnderTown.

Artiști din Argentina, Venezuela, Peru, Brazilia, Mexic, Spania, Italia, Republica Moldova şi România și-au lăsat imaginația să se exprime și să surprindă. Printre aceștia s-a numărat și italianul Luca Di Maggio, a cărui creație a prins forma unei biciclete. Și asta pentru că, pe lângă graffiti, pasiunea sa este mișcarea pe două roți, așa cum sunt încurajați să facă și angajații din clădirile de birouri Iulius Town. „Bicicleta este cel mai vechi mijloc de transport. Atât de mică, sofisticată, dar, în același timp, atât de puternică. Cu o bicicletă poți merge la birou sau să călătorești în întrega lume. Ideea unui obiect atât de simplu, dar atât de prețios, m-a făcut să iubesc ciclismul. Când nu sunt pe o bicicletă, o desenez!”, spune Luca Di Maggio. De altfel, artistul a făcut numeroase călătorii îndelungate pe două roți, astfel că desenele sale transmit mesajul de a utiliza mai mult bicicleta.

Expoziția este organizată cu sprijinul Corinei Nani, lector universitar la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, şi cu cel al lui Sergio Morariu, preşedinte Fundaţia Enduromania.

Vineri, pe 30 august, de la ora 17, timișorenii sunt invitați la vernisajul celei mai spectaculoase expoziții de artă urbană din regiune. Vor avea prilejul de a admira lucrările graffiti, pe ritmuri antrenante de hip – hop, scratch-uri și MC`s. Argatu’ & Moș Martin, Phunk B, K-lu, Made from Scratch, Megga Dillah și  LionRiddims vor face UnderTown să vibreze, într-un spectacol captivant de street art.

Iar pentru ca peisajul urban să fie complet, vor fi momente de street dance și se vor realiza instant tattoo și henna tattoo. Mai mult, vizitatorii își vor putea exersa talentul în desen stradal pe Digital Graffiti Wall, cu ajutorul unor spray-uri virtuale. La final, creațiile vor putea fi păstrate ca suvenir.

Pasajul subteran din Iulius Town este soluția propusă de dezvoltatorii proiectului pentru fluidizarea traficului în zonă, iar investiția va fi donată municipalităţii. Acesta are 203 metri lungime şi 26,5 metri lăţime şi două benzi pe fiecare sens de circulaţie.

În perioada 30 august – 1 septembrie, Iulius Town, primul ansamblu mixt realizat în vestul țării, de către companiile Iulius și Atterbury Europe. va oferi publicului evenimente inedite: record mondial pentru cele mai multe lumini LED aprinse simultan, concerte Smiley și Fely, foc de artificii, spectacol pentru copii cu Gașca Zurli,  show-uri de artă stradală, mosaic photo wall, balon cu aer cald pentru a vedea oraşul de la înălţime, instant tattoo, holograme proiectate pe apă și multe alte surprize.

Print Friendly, PDF & Email