Ce are de ascuns Ministerul Transporturilor în investigaţia accidentului aviatic din Apuseni?

Accident aviatic Apuseni Foto MediafaxFamilia uneia dintre victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni, din ianuarie 2014, a cerut, de câteva luni, Ministerului Transporturilor să dispună o verificare a comisiei de investigaţie care a anchetat accidentul, având suspiciuni în privinţa competenţei unora dintre investigatori. Ministerul Transporturilor nu a dat încă un răspuns. La fel tratează şi solicitarea de informaţii trimisă de presă, deşi legea îl obligă la un răspuns.

 

În 11 februarie am publicat un articol referitor la baterea pasului pe loc în ancheta privind accidentul aviatic din Apuseni, din ianuarie 2014, în urma căruia şi-au pierdut viaţa studenta Aurelia Ion şi pilotul Adrian Iovan. La mai mult de doi ani de la accident, ceea ce se ştie sigur este doar că decesul fetei a fost cauzat de hipotermie. Cu alte cuvinte, dacă operaţiunile de salvare s-ar fi făcut în timp util, putea avea şanse de supravieţuire.

Avocaţii familiei declarau că ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, în acest caz, au fost doar lucruri care nu ajută ancheta, ba din contră. Şi aminteau, în acest sens, şi de refuzul Ministerului Transporturilor de a răspunde la o solicitare a familiei Ion, depusă în noiembrie 2015, prin care aceasta cerea să fie verificat fiecare membru al Comisiei de Investigaţii a Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, care a cercetat cauzele tragediei aviatice, şi să stabilească dacă toţi au avut competenţa să participe în calitate de investigatori la acea investigaţie. Familia Ion îşi motiva demersul prin faptul că are „suspiciunea rezonabilă cu privire la componenţa Comisiei – din punct de vedere al competenţelor membrilor numiţi ai Comisiei, raportat la condiţiile cerute de lege ca aceştia să poată desfăşura/ efectua  o investigaţie privind siguranţa aviaţiei civile.” Până la data publicării articolului, familia Ion afirma că nu primise un răspuns.

În 12 februarie am trimis la Ministerul Transporturilor o solicitare de informaţii publice, în baza Legii 544/2001, cerând să ni se comunice care a fost răspunsul dat petiţiei formulate de familia Aureliei Ion. Petiţie semnată prin avocatul Aura Beleca şi înregistrată la Ministerul Transporturilor în 19 noiembrie 2015.

Vineri, 11 martie, nu primisem încă răspuns la solicitarea de informaţii. Aşa că am contactat Direcţia Comunicare a ministerului. Ni s-a transmis că, până luni, 14 martie, vor trimite răspunsul, dând de înţeles că acesta era deja redactat. Nu s-au ţinut de cuvânt.

Marţi, 15 martie, am contactat din nou Direcţia de Comunicare a ministerului. Prima reacţie a fost să ni se ceară să trimitem încă o dată adresa. Apoi, ni s-a transmis că ceea ce vrem noi sunt informaţii confidenţiale, fiind doar pentru familia Ion. Nu am înţeles ce e confidenţial în rezultatul unor verificări dispuse la nivelul unei comisii de investigaţie care a anchetat un accident aviatic şi în privinţa căreia existau nişte semne de întrebare, legate de competenţa unora dintre membri. Am insistat, cerând să ni se răspundă la solicitarea de informaţii, aşa cum prevede legea. Moment în care a fost schimbată motivaţia lipsei răspunsului, solicitarea noastră fiind catalogată ca ilegală… Nu am înţeles nici în ce constă ilegalitatea demersului nostru. Dar ştim un lucru, pe care ar trebui să-l ştie şi comunicatorii de la Transporturi: Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public, obligă instituţiile care primesc solicitări de informaţii să dea un răspuns în maximum 30 de zile, chiar şi dacă în acel răspuns transmit că informaţia nu e publică sau că e de competenţa altei instituţii. Ceea ce Ministerul Transporturilor nu a făcut.

După discuţia cu reprezentanţii ministerului, am contactat familia Ion. Întrebând dacă au primit răspunsul invocat. Ne-au declarat că nu l-au primit şi că urmează să acţioneze în judecată Ministerul Transporturilor.

Deci, unde este confidenţialitatea invocată a unui răspuns trimis familiei Ion, din moment ce lipseşte însuşi răspunsul? Ce are de ascuns Ministerul Transporturilor, pe cine vrea să protejeze, prin această tăcere sfidătoare?

 

Update: La câteva minute după pubicarea articolului, Ministerul Transporturilor ne-a trimis următorul răspuns, semnat „Biroul de presă al MT”: „Având în vedere faptul că solicitarea dumneavoastră se referă la un document emis de alt petiţionar, vă informăm că, în conformitate cu OUG 27/2002, răspunsurile MT sunt transmise direct către cel care depune petiţia, şi nu către terţi.”

Cu sublinierea noastră că răspunsul nu a fost trimis nici „terţilor.”

 

Citeşte şi:

Familia Aureliei Ion pare să strige, în pustiu, după dreptate.

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email