Situaţia copiilor care au murit arşi de vii era în atenţia Protecția Copilului din mai 2019

Cazul copiilor de pe strada Memorandului, din Timişoara, care au murit carbonizaţi, a fost adus în atenția Direcției pentru Protecția Copilului Timiș încă din Mai 2019, sesizată că micuţii ar fi neglijați de către mamă. Autorităţile nu au găsit, însă, probleme…

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș transmite că, după prima sesizare, primită în luna mai a anului trecut, o echipă a Serviciului de Prevenție și Intervenție în Urgență s-a deplasat la adresa indicată, dar acolo „nu s-au constatat probleme care să necesite preluarea copiilor în regim de urgentă și separarea acestora de mamă”.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului spun că, conform procedurilor, au sesizat Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, din cadrul Primăriei Trimișoara, care a preluat în monitorizare familia. „Din rapoartele transmise către DGASPC Timiș nu reiese că minorii s-ar afla în pericol sau în situație de neglijare”, susţin reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Timiș.

Cazul aceloraşi copii a fost readus în atenția DGASPC Timiș în decembrie 2019, tot în urma unei sesizări. „Potrivit raportului întocmit, nu s-au confirmat cele menționate în sesizare și, conform procedurii, a fost, din nou, anunțată Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara. În raportul trimis de aceștia Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timis, în data de 7 ianuarie 2020, nu se concluzionează că minorii ar trebui preluați din familie”, transmite Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Aceasta menţionează că în cadrul Direcției pentru Protecția Copilului Timiș a fost dispusă constituirea unei Comisii de Control care să verifice respectarea legalității și a procedurilor aflate în vigoare.

Patru copii din Timişoara, cu vârste cuprinse între 4 luni şi 6 ani, au murit, ieri seară,carbonizaţi, într-un incendiu care le-a cuprins locuinţa de pe strada Memorandului, din Timişoara. Singurul copil care a supravieţuit este copilul cel mare, un băiat în vârstă de 14 ani, care, în momentul izbucnirii incendiului, s-ar fi aflat la bucătărie, să-i încălzească lapte bebeluşului. Când s-a întors, flăcările erau prea mari şi nu a mai putut intra în camera unde se aflau copiii.

Vecinii le-au declarat autorităţilor că mama i-a lăsat pe copii singuri acasă de mia multe ori şi că, deşi au sesizat autorităţile, nu s-au luat măsuri.

 

Print Friendly, PDF & Email