O întrebare pentru premierul Victor Ponta:

“Câţi bani vor intra în Bugetul de Stat în urma măririi nejustificate a accizei la combustibil?”

Catalin IonascuVicepreşedintele Forţei Civice, Cătălin Ionaşcu, îi cere premierului Victor Ponta estimarea sumei ce va intra în Bugetul de Stat în urma aplicării taxei de 7eurocenţi pe litru (la care se aplică, evident TVA), de la 1 ianuarie 2014. “S-a spus că acciza e pentru infrastructură , iar apoi, că este pentru hotărâri  judecătoreşti! Mâine poate ni se spune că e pentru apă și canal.”

Vicepreşedintele Forţei Civice, Cătălin Ionaşcu, îi solicită premierului Victor Ponta, printr-un comunicat remis presei, să facă o estimare a sumei totale încasate la Buget, reprezentând accizele, TVA-ul şi impozitul pe profit din combustibilul vândut pe anul 2013, iar la suma revenită consumului aproximativ pe acest an, să adauge cei 7 eurocenţi pe litru, plus TVA, “în felul acesta aflând şi noi cât ar însemna această nouă taxă în Bugetul pe anul 2014”.

Cătălin Ionaşcu se întreabă: “Se conştientizează oare cât înseamnă această diferenţă, mai precis, câţi bani vor intra în Bugetul de Stat în urma măririi nejustificate, din moment ce Guvernul a anunţat introducerea taxei şi abia apoi a căutat un scop în sine? S-a spus că acciza e pentru infrastructură , iar apoi, că este pentru hotărâri  judecătoreşti! Mâine poate ni se spune că e pentru apă și canal. Sau, cine ştie, poate se va spune că e din cauza domnului preşedinte Băsescu!”

Vicepreşedintele Forţei Civice mai spune că, dacă se ia în calcul faptul că la aceasta se adaugă şi majorarea tuturor preţurilor ce urmează după aplicarea taxei, se ajunge la următoarea concluzie: “Guvernul U.S.L. nu face altceva decât să umilească  poporul român, condamnându-l la înfometare, sărăcie, disperare şi dispreţ faţă de ţara în care s-a născut,  umbrindu-i grav sentimentul de patriotism, dovada făcând-o tinerii plecaţi din ţară, departe de familiile lor.”

Cătălin Ionască acuză că această abordare superficială de către Executiv a unui subiect atât de important din cauza repercursiunilor sale, denotă lipsă de professionalism şi lipsa oricărui interes de a face ceva pentru români: Unicul interes, mai spune Cătălin Ionaşcu, este “colectarea” a cât mai multor resurse la Buget şi folosirea acestora în scopuri pe care numai Guvernul U.S.L. le ştie.

În urma întâlnirii cu reprezentanţii Băncii Mondiale, ai F.M.I. şi ai Comisiei Europene, prim-ministrul Victor Ponta a declarat că se va introduce o acciză de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră. Ulterior, Guvernul a anunţat că destinatia pentru acciza la combustibil nu mai este cea iniţial declarată şi că banii vor merge la Bugetul de Stat, de unde vor fi canalizaţi către priorităţile guvernamentale, care sunt deocamdată necunoscute.

 

Print Friendly, PDF & Email