Categoriile de populație imunizate în etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva covid-19

Foto: Constantin Duma

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva covid-19 face precizări privind categoriile de populație care vor fi cuprinse în etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva covid-19.

 

În etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva covid-19 în România este inclusă populația la risc, reprezentată de:

  1. Adulții cu vârsta peste 65 de ani;
  2. Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate. În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria „boli cronice” se încadrează următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice,afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, aecțiuni autoimune şi imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

Numărul total de persoane vaccinate cu vaccinul Pfizer BioNTech, începând cu data de 27 decembrie 2020, este de 125.190. Numai în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 16.896 de persoane.

Vaccinarea împotriva covid în România se va realiza în trei etape:

Etapa I: Lucrătorii din domeniul sănătății și social, sistem public și privat. Vaccinarea se va realiza prin intermediul unităților sanitare sau a centrelor de vaccinare ori a echipelor mobile de vaccinare – în funcție de situație.

Etapa a II-a: Populația cu grad ridicat de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie. Această etapă se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.

Etapa a III-a: Populația generală. Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.

Print Friendly, PDF & Email