Catalogul “Victor Brauner: Invenții și magie” ajunge la Timişoara în preambulul expoziţiei retrospective

Victor Brauner. Foto: Man Ray – Centre Pompidou Paris

În preambulul expoziţiei retrospective Victor Brauner care va deschide programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, librăria La Două Bufnițe din Timișoara îşi concentrează campania de promovare Cartea lunii în jurul catalogului bilingv Victor Brauner: Invenții și magie / Victor Brauner: Inventions and Magic. Volumul este coordonat de Camille Morando, de la Centre Pompidou din Paris, unul dintre cei mai renumiți experți în Victor Brauner din lume.

 

Cu ocazia inaugurării oficiale a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, Muzeul de Artă Timișoara găzduiește cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului de origine română Victor Brauner – cea dintâi retrospectivă în țara sa de origine, organizată împreună cu Centrul Pompidou, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Aceasta este un omagiu adus  pictorului suprarealist născut la Piatra Neamț, însumând o bună parte dintre  lucrările sale din perioada 1920 -1960. Finanțată de către Consiliul Județean Timiș expoziția va fi deschisă pe 17 februarie și va putea fi vizitată până în 28 mai.

Camille Morando, curatoarea expoziției, a selectat în jur de 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente  menite să ofere o imagine cât mai comprehensivă asupra creației și vieții lui Victor  Brauner, asupra universului său erudit, plin de umor și de inventivitate, cu tușe ludice sau de inspirație ezoterică. Aproximativ 40 de lucrări sunt împrumutate de la Centrul Pompidou , iar celelalte de la muzeele din Marsilia și Saint-Etienne, precum și din alte muzee și colecții private din România.

Expoziția este însoțită de un catalog bilingv (română/engleză) Victor Brauner: Invenții și magie, conceput de Camille Morando şi co-editat de Arta Grafică și Art Encounters, cu sprijinul lui Christian Derveloy. Lucrarea reunește texte inedite ale unor specialiști români, francezi și americani despre artist și despre lucrările expuse în cadrul expoziției: Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Camille Morando, Irina Cărăbaș, Diana Marincu și Andreea Foanene, o biografie analitică și note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner, traduse de Mirela Iacob. Cinci eseuri sunt consacrate locului pe care Brauner îl ocupă în România, de la începuturile sale în anii 1920, la București, până la posibilele sale influențe asupra scenei actuale. 13 texte ale Irinei Cărăbaş şi Camille Morando descriu lucrările prezentate în expoziţie şi analizează influenţele şi invenţiile desenelor, picturilor şi sculpturilor, evocând contextul istoric, biografic şi artistic al lui Victor Brauner, în România şi Franța, de la începutul anilor 1920 până în 1965. În anexe, biografia ilustrată a fost stabilită din fonduri de arhivă pentru a relata viața și opera artistului (1903-1966). Notele biografice îi prezintă pe prietenii români ai lui Victor Brauner (Théodore Brauner, Benjamin Fondane, Jacques Hérold, Gherasim Luca, Gellu Naum, Paul Păun, Jules Perahim, Hedda Sterne, Tristan Tzara și Ilarie Voronca), a căror creație mărturisește influența excepțională a avangardismului românesc și producțiile abundente în România și Franța.

Redescoperirea lui Brauner în patria sa printr-o retrospectivă de o asemenea amploare a avut nevoie de o busolă vizuală precum Catalogul, care să ofere, de asemenea, un studiu asupra expoziției, care să se păstreze pentru cei care nu reușesc să ajungă la Timișoara. Catalogul este, așadar, dovada unei realizări excepționale, pentru care ne-am reunit într-o colaborare multiculturală între Franța și România și, în particular, între două entități dedicate înțelegerii artelor vizuale”, transmit Christian Derveloy, președinte director general Arta Grafică, și Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.

Prezentare expoziţiilor Victor Brauner şi Constantin Brâncuşi la Institutul Francez din Bucureşti. Foto: Cristina Voinea

La 120 de ani de la nașterea lui Victor Brauner în România, spune curatoarea Camille Morando, expoziția de la Muzeul de Artă din Timișoara dorește să aducă un omagiu  acestui mare artist, încă prea puțin cunoscut în țara sa natală: “Cu aproape șaptezeci de lucrări (pictură, sculptură, desen și gravură), care reflectă creația artistului de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960, la care se adaugă o bogată prezentare a documentelor de arhivă și a lucrărilor, această primă retrospectivă într-un muzeu românesc își propune să prezinte caracterul singular al operei lui Brauner, o operă influențată de avangardele românești și franceze, precum și de civilizații arhaice și cele mai diverse mitologii.

Camille Morando este responsabilă cu documentarea lucrărilor pentru colecțiile de artă modernă de la MNAM-CCI, Centre Pompidou. Profesor la École du Louvre, din Paris, a curatoriat expoziția monografică Victor Brauner, Je suis le rêve. Je suis l’inspiration, 2020, la Musée d’Art Moderne din Paris. Interesul ei academic pentru Brauner este mai vechi, primul său contact cu artistul fiind în anii de doctorat. În 2002, ca rezident la Institutul Național de Istoria Artei din Paris, i s-a încredințat publicarea arhivelor Victor Brauner, din care a rezultat volumul Victor Brauner: Écrits et correspondances, 1938-1948 (Centre Pompidou, 2006). Cu o experiență de cercetare de peste două decenii, Camille Morando este în prezent unul dintre cei mai renumiți experți în Victor Brauner din lume.

Catalogul Victor Brauner: Invenții și magie / Victor Brauner: Inventions and Magic se află în precomandă la librăria La Două Bufnițe din Timișoara și va fi disponibil pentru livrare și achiziție din 16 februarie, accesând acest link.

 

Print Friendly, PDF & Email