Cât adevăr este în ceea ce îți spun politicienii în această campanie electorală?

A fost lansat Detectorul de minciuni

Detectorul de minciuni, un proiect de fact-checking lansat azi, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor.

 

Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București au lansat azi Detectorul de Minciuni. Un proiect de fact-checking care își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor.

„Alegem declarațiile care pot avea un impact major asupra electoratului și verificăm cât de corecte sunt. Dorim să susținem jurnalismul independent, să oferim un reper societății pentru a lua decizii pe baza unor informații corecte, dar și să-i descurajăm pe cei ce dezinformează să recurgă la astfel de practici”, explică Mădălina Bacaim, coordonatorul proiectului.

Detectorul de minciuni a luat naștere din dorința unor organizații civice de a stimula un discurs politic și instituțional responsabil în media. „Credem că societatea unită are cea mai mare putere în a impune acuratețe, surse credibile și imparțialitate actorilor publici, care prin declarațiile lor publice pot influența deciziile cetățenilor”, mai spune Mădălina Bacaim.

Proiectul se bazează pe conceptul colaborării între mai multe redacții în vederea identificării, demontării și expunerii știrilor false. Acest concept a fost inițiat și implementat de către organizația britanică First Draft News. În această fază pilot, publicațiile din rețeaua locală PressHub vor colabora cu trei redacții centrale: Hotnews.ro, Radio Europa Liberă și Europa FM și vor expune dezinformările din cadrul campaniei electorale pentru alegeri europarlamentare.

Cel mai important ajutor îl vom primi din partea cititorilor și a celor care vor avea încredere în noi și ne vor raporta potențialele dezinformări din media pe platforma online www.detectoruldeminciuni.presshub.ro. Aici se regăsesc subiecte din media verificate de echipa noastră de jurnaliști, dar și detalii legate de proiect și de modul de lucru”, mai spune Mădălina Bacaim, coordonatorul proiectului Detectorul de minciuni.

Print Friendly, PDF & Email