Castelul Huniade va fi consolidat şi restaurat

Sursă foto: CJ Timiş

Castelul Huniade va fi consolidat și urmează să fie pus în valoare ca monument istoric reprezentativ pentru Timișoara. Consiliul Județean Timiș, administrator al clădirii, anunţă că a obținut fonduri pentru restaurarea acestuia: 67 de milioane de lei.

 

În completarea celor peste 32 de milioane de lei obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Consiliul Județean Timiș a atras alte 35 de milioane de lei prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, transmite administraţia judeţeană. Ambele contracte sunt semnate, iar echipa de management al proiectelor din cadrul CJ Timiş lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanțare prin Programul Intereg VI – A România – Ungaria.

„De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, însă fără succes. Iată că în acest mandat, din ținta de finanțare de peste un miliard de lei, am reușit deja să semnăm contracte de peste 67 de milioane de lei. Este un record în istoria Consiliul Județean Timiș, dovada că mișcăm lucrurile pe direcția cea bună pentru județul Timiș”, spune Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Potrivit proiectului care vizează restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade, azi Muzeul Banatului vor fi realizate mai multe lucrări: injectări cu bentonită, pentru asigurarea stabilității terenului; consolidarea fundațiilor, consolidarea zidurilor și a bolților care sunt în pericol de prăbușire, asigurarea unor cote de nivel care să permită o circulațiemai uşoară, eradicarea umidității și tratamente preventive, restaurarea arhitecturală conform soluțiilor originare de la 1856, pentru pardoseală și refacerea finisajelor arhitecturale, realizarea finisajelor, restaurarea fațadelor în conformitate cu studiul istoric și documentele din arhive,realizarea unui acces modern, atât manual, cât și automat, prin montarea de echipamente moderne de eliberare bilete, implementarea unui sistem modern video și de efracție și control acces pentru protejarea patrimoniului expus,  asigurarea vitrinelor cu sisteme de climatizare, cu sisteme de iluminat și protecție la efracție şi restaurarea elementelor arhitecturale și componentele artistice, pentru reeditarea imaginii originale.

„Scopul final al tuturor acestor demersuri este transformarea Castelului Huniade într-un pol cultural regional, un muzeu contemporan polivalent și dinamic, dedicat atât conservării și prezentării colecțiilor, cât și educării și dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele”, transmite CJ Timiş.

Print Friendly, PDF & Email