Castelul Huniade ar putea fi redeschis parţial în 2021

Castelul Huniade din Timişoara, închis pentru lucrări de consolidare de peste zece ani, ar putea fi redeschis parţial în anul 2021, dacă membrii comisiei de recepţie îşi vor da acceptul asupra remedierilor solicitate, afirmă preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

 

Constructorul care realizează aripa de nord-vest a cerut beneficiarului, Muzeul Naţional al Banatului, demararea recepţiei. Au mai fost demarate recepţii în urmă cu un an, dar, la momentul întrunirii comisiei de recepţie, unii dintre membrii acesteia nu au semnat şi au adus anumite solicitări de modificare în cadrul proiectului. I s-a pus în vedere constructorului să realizeze remedierile respective. Consider că le-a realizat acum, pentru că, altfel, nu avea de ce să convoace din nou comisia de recepţie (pentru ianuarie-februarie 2019 – n.r.). Comisia va constata dacă au fost operate remedierile şi sper să putem recepţiona lucrarea care durează de peste zece ani şi să închidem aripa de nrd-vest”, declară preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, citat de Agerpres.

Acesta mai spune că, din momentul în care va fi semnată recepţia, Castelul Huniade va deveni obiectiv liber de sarcini, iar administraţia judeţeană poate trece la următoarele etape ale proiectului de reabilitare a întregului castel.

Pentru finanţarea viitoarelor etape, Călin Dobra nu exclude posibilitatea bugetării din sursele proprii ale CJ Timiş, spunând că fonduri europene pentru patrimoniul cultural nu mai pot accesa, întrucât suma pentru întregul buget era de 5 milioane de euro, insuficient pentru realizarea lucrărilor de la castel. „Avem o posibilitate şi deja am depus actele la Ministerul Culturii pentru programul din fonduri guvernamentale privind restaurarea patrimoniului cultural, dar avem toată disponibilitatea de a susţine şi din bugetul propriu al CJ realizarea acestui obiectiv de investiţii”, adaugă Călin Dobra.

Acesta afirmă că a discutat cu conducerea muzeului despre deschiderea parţială a castelului: „Dacă din punct de vedere al consolidării nu sunt probleme, luăm în calcul posibilitatea de deschidere pentru anul 2020-2021, an important pentru întreg judeţul.”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş condiţionase deschiderea parţială a castelului pentru public de realizarea unei căi de acces şi evacuare în caz de urgenţă, ţinând cont de numărul mare al potenţialilor vizitatori.

Pentru ca partea de nord-vest să poată fi deschisă vizitatorilor trebuie realizată expertiza (…) şi să fie două scări de evacuare în caz de incendiu. Această parte a castelului a fost construită pe un vechi braţ al râului Bega, iar degradările au fost mai evidente. În 2014 a existat şi pericolul prăbuşirii frontonului, pentru care a fost realizat un eşafodaj”, declara, anul trecut, directorul muzeului, Claudiu Ilaş.

În cei zece ani de intervenţii, construcţia a făcut obiectul a cel puţin patru proiecte de reabilitare nefinalizate. Valoarea contractului semnat în anul 2012 este de peste 12 milioane de lei.

Clădrea era în risc major de prăbuşire, ceea ce a impus luarea unor măsuri urgente de punere a ei în siguranţă, inclusiv prin injectarea de beton sub baza construcţiei. Pe lângă acestea, s-a avut în vedere şi punerea în valoare a stilisticii medievale a castelului, rezolvarea din punct de vedere funcţional şi arhitectural a faţadelor în concordanţă cu principiile conservării şi restaurării monumentelor istorice, amenajarea curţii interioare, remedierea unor degradări arhitecturale, reamenajarea spaţiilor şi adaptarea funcţiunilor muzeale la caracterul patrimonial major al clădirii castel, potrivit Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email