Casele din pământ din Banat, transformate în marcă regională

Potențialul caselor din pământ bănățene este promovat printr-o campanie de conștientizare numită „Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat”, prin care se intenţionează găsirea unor modalități de transformare a casei din pământ în marcă regională.

 

Echipa noastră își propune, printr-o abordare interdisciplinară, să inspire o perspectivă contemporană și sustenabilă asupra acestui tip de patrimoniu. Mai exact, identifică modalități de transformare a casei din pământ în marcă regională, prin diverse căi: cercetarea și documentarea patrimoniul material și imaterial din pământ, filmarea mărturiilor legate de arhitectura tradițională din pământ, identificarea meșterilor locali care încă mai știu cum se construiau odinioară casele în Banat și conceperea unor trasee culturale care includ acest tip de patrimoniu”, explică Ioana Dorobanţu-Gordon, coordonatorul de imagine al proiectului cultural Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat, derulat de Asociația REcult din Timișoara împreună cu parteneri de-ai săi.

Una dintre aceste case este Taverna, de la The Village, din satul Buzad, loc care va găzdui, în perioada 27 – 31 august, evenimentul principal al acestei campanii, şi anume a doua ediție a festivalului itinerant de pământ, Regio  Earth. Prima ediție a campaniei a avut loc anul trecut în Ungaria. Ediția din România va fi coordonată de specialiști din Italia, Franța, Ungaria, Serbia, Germania și România.

În cadrul atelierelor va fi realizată o tencuială decorativă cu rol de pictură murală, într-un spațiu al școlii vechi din Buzad, vor fi experimentate diverse tehnici tradiționale și va fi construit un pavilion deschis comunității din satul Buzad, cu un cuptor de pământ integrat. Rezultatele atelierelor vor fi marcate și incluse într-un circuit turistic, putând fi vizitate pentru prima dată în cadrul Festivalului Electroruga, care va avea loc în zilele de 1 şi 2 septembrie, la Buzad, în organizarea The Village & Essential Experience.

 

Trailer „Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat

 

Organizatorul Regio Earth Romania este Terrapia, o echipă formată din doi arhitecți, Alina Negru și Alessandro Serra, care explorează utilizarea eficientă a pământului și a altor resurse locale în arhitectura rurală a Banatului. Cei doi s-au specializat în arhitectura de pământ în cadrul laboratorului Craterre – Engag, la Grenoble, în Franța, Centrul Internațional al Arhitecturii de Pământ și catedra Unesco “Arhitecturi din pământ, culturi constructive și dezvoltare durabilă”, și au lucrat ca voluntari în diferite părți ale lumii. Apoi au organizat ateliere bazate pe tehnici constructive locale, cum ar fi văiuga, paianta și tencuielile decorative.

Din 2015, cei doi arhitecţi au început să străbată satele bănățene pentru a cerceta și documenta case din pământ. În 2016, împreună cu Ioana Dorobanţu-Gordon, care e regizor de film, au lansat proiectul Despre pământ. Oameni şi casele lor din Banat, o campanie de conștientizare a potențialului acestui tip de construcții.

Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și selectat ca eveniment oficial al Anului European al Patrimoniului Cultural.

 

Print Friendly, PDF & Email