Case săteşti vechi din Banat, de peste 100 de ani, renovate de voluntari

Case din tot Banatul vor fi refăcute cu sprijinul voluntarilor de la Asociația Acasă în Banat. La aniversarea centenarului Marii Uniri, Asociația Acasă în Banat demarează un proiect prin care își propune să pună în valoare casele vechi de un veac, din tot Banatul.

 

Asociaţia Acasă în Banat transmite că, în cadrul proiectului, vor fi alese case cu valoare arhitecturală din județele Timiș și Caraș Severin, case reprezentative pentru regiunea Banatului, pe care vor să le păstreze și să le arate generațiilor următoare.

Renovarea va fi făcută cu ajutorul voluntarilor și va dura o singură zi pentru fiecare casă. Lucrările vor viza stoparea procesului de degradare, fiind vorba despre mici reparații, vopsiri ale fațadei, gardului şi ale porții. Casele alese în cadrul proiectului vor fi case vechi, reprezentative pentru arhitectura locului, case care au aproximativ 100 de ani, la care nu s-a intervenit agresiv la nivelul fațadei și sunt locuite în prezent de proprietarii lor.

Proiectul, spun reprezentanţii Asociaţiei Acasă în Banat, are și o componentă socială, deoarece vizează şi ajutorarea unor familii și persoane care nu au posibilitatea să facă astfel de intervenții la casele în care locuiesc.

Vrem ca în acest proiect să implicăm și comunitățile locale, care vor și își doresc să păstreze în continuare aceste case frumoase, dar uneori nu știu cum să o facă. Exact ca pe vremuri, oamenii pot să dea o mână de ajutor, să doneze materiale de construcție sau vopseluri sau să vină să zugrăvească fațada sau să repare gardul, să vină cu un sac de nisip sau cu o roabă și să se implice direct în renovare, fiecare după puteri”, spune Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În prima parte a anului, membrii asociației, alături de comunitatea locală, au renovat primele trei case în satul Valeapai, comuna Ramna, judeţul Caraş-Severin. O a patra casă care va fi renovată, tot la Ramna, are o vechime de peste 100 de ani și a fost grav afectată de inundațiile din 2016, iar proprietara, o bătrână de 78 de ani, nu mai are posibilitatea și nici puterea să o renoveze.

Asociația Acasă în Banat își propune să contribuie la păstrarea patrimoniului cultural din Banat.

 

Print Friendly, PDF & Email