Case familiale, locuințe protejate și centre de zi pentru copii și adulți cu dizabilități, construite cu bani europeni

30 de persoane cu dizabilităţi şi 50 de copii din Timiş se vor muta în locuinţe protejate, respectiv în case de tip familial, construite din fonduri europene.

 

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Direcția Generală de Asistență  Socială și Protecția Copilului Timiș au semnat luni, 11 martie, la sediul Consiliului Județean Timiș, contractele de finanțare pentru trei proiecte care prevăd construirea de case familiale și locuințe protejate, respectiv reabilitarea, extinderea sau înființarea unor noi centre de zi pentru copii și adulți cu dizabilități sau pentru copii instituționalizați.

În cadrul acestui proiect vor fi construite câte două case de tip familial la Lugoj şi la Găvojdia şi trei la Periam. De asemenea, vor fi reamenajate și extinse Centrul de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități din Lugoj, care va fi reamenajat, extins și dotat cu săli de art-terapie, meloterapie, ludoterapie, logoterapie, kineto-terapie și hidroterapie, cabinete de asistență socială și psihologie, şi Centrul de zi pentru persoane de dizabilităţi Periam. La Găvojdia va fi înfiinţat Centrul de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă.

Contractele au fost semnate de directorul ADR Vest, Sorin Maxim, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, şi directorul Direcţiei de Asistenţă Socială, Emilia Milutinovici.

În căsuțele de tip familial de la Găvojdia se vor muta 32 de copii, în cele de la Lugoj, 20 de copii, iar în locuințele de la Periam, 30 de adulţi, rezidenţi ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Găvojdia. „Integrarea în comunitate a persoanelor adulte cu dizabilități este foarte importantă și este prevăzută în strategia națională și în strategia județeană a serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități. Proiectul acesta pe care astăzi l-am semnat înseamnă un pas înainte”, a declarat Emilia Milutinovici.

Valoarea totală a celor trei proiecte este de peste 20 de milioane de lei, din care peste 12 milioane de lei provin din finanțare nerambursabilă. Proiectele trebuie finalizate în 30 de luni şi sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Print Friendly, PDF & Email