Cântare de trafic, antidot contra mastodonţilor ce distrug drumurile judeţene

Problema traficului greu de pe drumurile judeţene continuă să genereze  costuri mari, pentru că drumuri judeţene proaspăt şi scump reabilitate sunt distruse de mastodonţii care circulă fără oprelişti pe ele. CJ Timiş crede că soluţia ar fi montarea de cântare de trafic şi taxarea aferentă.

 

Controlul greutăţii pe drumul judeţean

Consiliul Judeţean Timiş a postat, zilele trecute, anunţul şi caietul de sarcini pentru achiziţia serviciilor de construcţie a a unui spaţiu de servicii şi control pentru verificarea tonajului pe DJ 691. Conform documentaţiei de achiziţie, CJ Timiş vrea să dea aproape jumătate de milion de lei pentru această staţie de cântărire, din care execuţia, cu utilităţi, cântar şi alte dotări va fi de aproximativ 410.000 de lei.

Achiziţiile de acest gen vor continua, întrucât se constată că pe unele segmente de drum judeţean proaspăt reabilitate, în special pe tronsoane din vecinătatea unor lucrări la autostradă, s-au dat bani degeaba, asfaltul fiind distrus de roţile masive sau de şenilele utilajelor grele.

„Din păcate, situaţia a cam rămas aceeaşi. În timpul mandatului lui Titu Bojin, s-au semnat nişte protocoale cu constructorii de autostrăzi, care nu obligă antreprenorii să repare ce au distrus. În zona Făget, de exemplu, sunt sectoare de drum care au ajuns într-o stare deplorabilă din cauza traficului greu. Anul trecut se spune la Consiliul Judeţean că până la urmă tot din bugetul judeţului se vor face aceste reparaţii, ceea ce este ilegal, şi am atras atenţia în acest sens în plen”, declară consilierul judeţean PNL Marian Vasile, membru în Comisia de urbanism, amenajarea teritoriului, lucrări publice şi protecţia mediului.

 

O problemă veche

Traficul greu şi lucrările la autostradă au fost în mod constant invocate ca motivele pentru care porţiuni de drumuri judeţene reabilitate de CJ Timiş se distrug la scurt timp după reabilitare.

În Timiş, porţiuni mari de drum judeţean, unele proaspăt reabilitate, sunt afectate de traficul greu şi lucrările aferente porţiunilor de autostradă din vestul ţării. Unul dintre paradoxurile legate de lucrările de infrastructură este că, în unele cazuri, ceea ce se construieşte sau se modernizează într-o parte a reţelei duce la distrugeri pe tronsoanele vecine. De exemplu, pe autostrada Lugoj – Deva, lucrările au afectat porţiuni destul de mari din drumurile judeţene învecinate.

Anul trecut, conducerea CJ Timiş a propus un amendament, formulat de Comisia Economică, în care se prevedea că utilizatorii drumurilor judeţene sunt obligaţi să execute toate reparaţiile necesare, ca urmare a deteriorării porţiunilor de drum judeţean.

Conform declaraţiilor unor consilieri judeţeni, o prevedere care instituie obligativitatea reparării porţiunilor de drum judeţean nu va avea niciun efect, pentru că antreprenorii care se ocupă de autostradă nu se raportează decât la prevederile din contractul încheiat cu Ministerul Transporturilor. Prevederi care, prevalând asupra oricăror regulamente judeţene, nu instituie obligaţii legate de repararea infrastructurii rutiere judeţene degradate.

Print Friendly, PDF & Email