Când e necesară vizita la medicul pediatru în cazul tusei la copii (P)

În contextul pandemiei de covid, tusea reprezintă un adevărat motiv de panică atât în rândul adulților, dar și atunci când este întâlnită la copii. Simona Mărunţelu, medic pediattru în cadrul Policlinicii Neuromed, atrage atenţia că părinții trebuie să știe că tusea este unul dintre cele mai întâlnite simptome la copii și, de cele mai multe ori, este un motiv pentru care o vizită la medicul pediatru este necesară.

 

Tusea, explică dr. Simona Mărunţelu, poate să fie de două tipuri: acută sau cronică: „Atunci când vorbim de o perioadă scurtă, de câteva zile, ne referim la tusea acută. Situaţia se schimbă atunci când tusea persistă pe o perioadă de peste patru săptămâni, aceasta fiind tuse cronică.”

Cauzele sunt multiple și diferă, mai spune dr. Simona Mărunţelu. Aceasta poate să fie adesea cauzată la nivelul receptorilor de iritație, receptori care se găsesc de la faringe până în căile respiratorii mici, precum și extrapulmonar: în pericard, pe conductul auditiv sau în diafragmă: „Acest lucru ne permite să clasificăm tusea ca un simptom prezent în diferite afecțiuni precum faringita, amigdalita sau chiar pneumonie, dar ea mai este des întâlnită în rinită, adenoidită, otită, laringită, traheită, bronșită, bronșiolită, astm și poate apărea prin alți corpi străini aspirați.”

Adesea se crede că tusea are doar cauză respiratorie, însă tusea, în cazuri excepționale, poate să fie și din cauză cardiacă sau compresivă (prin malformații vasculare) sau chiar să fie întâlnită la refluxul gastro-esofagian, care se poate manifesta prin tuse, spune medicul specialist. Acest tip de tuse, explică acesta, este precedat de mișcări de masticație în gol, agitație, sughiţ, de prezența laptelui sau a alimentelor în cavitatea bucală. Chiar și așa, nu întotdeuna este un simptom evident, existând și copii care prezintă așa-numitul reflux silenţios.

Dr. Simona Mărunţelu atrage atenţia că la copii mici, expuși virozelor de sezon, se întâlneşte frecvent o tuse supărătoare, care poate să persiste perioade lungi și care răspunde greu la tratamentele administrate: „Aceea este tusea dată de rinoreea posterioară, unde secrețiile din nas se scurg spre faringe și declanșează refluxul de tuse, accentuat de poziția orizontală a corpului.”

Tusea poate fi, aşadar, atât simptomul unei viroze banale, cât și semnul unei grave patologii pulmonare sau extrapulmonare. Cel mai important lucru este ca părinții să se adreseze medicului pediatru pentru un control de specialitate și pentru o evaluare corectă.

Ambulatorul de Specialitate al Clinicii Neuromed oferă servicii performante într-o gamă largă de specialități medicale cum ar fi: neurochirurgie, neurologie, cardiologie, gastroenterologie, chirurgie generală, endocrinologie, reumatologie și traumatologie, psihiatrie, ortopedie și pediatrie. De asemenea, aici se pot face ecografii cardiace, ecografiii de tiroidă, ecografii de abdomen și pelvis, ecografii Doppler, osteodensitometrie, holter ECG și holter de tensiune.

Programările pentru consultaţii se pot face la numărul de telefon: 0256-292.637.

Print Friendly, PDF & Email