Campanie publică de conștientizare pe tema combaterii ambroziei

Primăria Timișoara anunţă începerea unei campanii de creștere a gradului de conștientizare a pericolului la adresa sănătății oamenilor pe care îl reprezintă răspândirea ambroziei. Municipalitatea face un apel la comunitate, solicitându-le proprietarilor sau deținătorilor de terenuri să se implice în această campanie.

 

Cine trebuie să distrugă buruiana ambrozia?

Distrugerea acestei buruieni se face, conform obligațiilor legale, de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole sau de către beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca, după distrugerea buruienii, să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.

 

Când trebuie să fie distrusă buruiana?

Ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărirea plantei și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.

 

Cum poate fi combătută ambrozia ?

În majoritatea cazurilor buruiana este răspândită și ocupă terenuri compacte. Ca urmare, cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a acestor terenuri sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor. Atunci când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor sau a solelor agricole, în special în interiorul unor stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice.

Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme, când planta are 10 – 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În vederea stabilirii tipului de erbicid și a dozei, proprietarii, deținătorii sau administratorii de terenuri pot apela la specialiștii Direcției pentru Agricultură Timiş, de unde poat primi informații detaliate.

În cazul existenței unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor, folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor, distrusă cu sapa sau prin secerare. Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului, în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Se recomandă cositul repetat de două sau trei ori pe an.

Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea buruienii.

 

Efectele grave asupra sănătății

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, care le poate provoca unor persoane alergice la polen. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani, astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub un an, existând chiar și copii de şase luni.

Se apreciază că, din populația activă a României (9.000.000 persoane), aproape 500.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp pot evolua spre astm.

 

Sancțiunile pentru neaplicarea măsurilor necesare de combatere

Persoanele fizice și juridice au obligația de a efectua lucrări de combatere a ambroziei, în caz contrar se vor emite avertismente, iar ulterior se vor aplica sancțiuni cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei, iar persoanele juridice cu amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei.

 

Print Friendly, PDF & Email