Campanie de informare despre cataractă, la Timişoara

Cel puțin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă, arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății. Specialiştii dau asigurări însă că această afecţiune este complet reversibilă şi recomandă controale de specialitate la ce primele semne de disconfort.

 

Campania de educare și informare despre cataractă, realizată de Societatea Română de Oftalmologie împreună cu Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, a ajuns la Timișoara. Prin intermediul ei, mii de timișoreni au aflat, în week-end-ul trecut, informații utile despre cataractă, transmit organizatorii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă, o afecţiune care presupune o opacifiere a cristalinului natural şi care poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalența crescând odată cu vârsta.

„Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). Cataracta are impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale. Riscul de fractură de șold crește cu 24% pentru pacienții cu cataractă, de altfel studiul arătând că 31% dintre pacienții care erau programați pentru operația de cataractă au suferit căderi în perioada dinaintea operației. Aproximativ 50% dintre pacienți renunță la condus, pentru a evita accidentele. De asemenea, cataracta este frecvent asociată cu depresia”, spune dr. Andrei Mureșan, medic primar oftalmolog din Timișoara.

Singura modalitate prin care se înlătură cataracta și se revine la o vedere clară este prin operație, o procedură obișnuită și frecventă care, în general, durează mai puțin de 30 de minute şi are o rată de succes a operației este de 90%. Anul trecut, în Timiş şi Arad au fost realizate în jur de 8000 de operații de cataractă, din totalul de 94.000 realizate în toată țara, dintre care aproape 50.000, în clinicile private.

Pentru realizarea intervenției, Casele de Asigurări alocă fonduri, valoarea compensată a acestor cristaline fiind de 284 de lei în limita fondurilor disponibile, indiferent de tipul acestuia. În clinicile private costul operației este cuprins între 1500 și 5500 de lei.

„În județele Timiș și Arad există patru spitale de stat și 11 clinici private în care se pot realiza operații de cataractă. În cele 15 spitale și clinici cu secții de oftalmologie, există 25 de chirurgi oftalmologi. Doar în 2018 aceștia au realizat în jur de 8000 de operații de schimbare de cristalin”, spune prof. dr. Mihnea Munteanu, organizatorul Conferinței internaţioanle de Oftalmologie de la Timișoara, care va avea loc în perioada 11 – 13 aprilie. La eveniment sunt așteptați peste 300 de medici specialiști din țară, problematica cataractei fiind una dintre principalele teme abordate.

Specialiştii oftalmologi mai spun că această afecţiune este parte a procesului natural de îmbătrânire și este complet reversibilă prin procedura chirurgicală de înlocuire a cristalinului natural, opacifiat, cu unul artificial: „Dacă aveți mai mult de 60 ani și aveți diferite simptome ale cataractei, precum o vedere încețoșată sau dificultăți de a vedea noaptea, este important să consultați un medic oftalmolog. Nu așteptați până când nu veți mai putea face anumite lucruri din cauza vederii. Cu cât identificați mai devreme cauza disconfortului, cu atât mai repede poate fi găsită soluția.”

Print Friendly, PDF & Email