Cămine în Mișcare, într-o nouă excursie culturală, la granița cu Serbia

Foto Asociaţia prin Banat

O nouă excursie culturală în Banatul istoric, organizată în cadrul proiectului Cămine în Mișcare, a avut loc la granița cu Serbia, în localitățile Comloșu Mare, Comloșu Mic, Lunga și Lenauheim.

 

Istoriile, tradițiile, bucuriile sau poverile comunităților din această zonă au fost grăite și puse în lumină pentru cei prezenți la eveniment, alături de poveștile de la Hambarul cu Carte, din Comloșu Mic, concertele fanfarei Ciocârlia și ale trupei Gramofone, spectacolele de teatru itinerant ale actorilor de la Asphalt Theater din Israel, concertul simfonic din curtea Casei Memoriale „Nikolaus Lenau”, din Lenauheim, susținut de Tm Chamber Orchestra, expoziții și ateliere pentru copii.

Unul dintre momentele inedite ale evenimentului, organizat la finalul săptămânii trecute, a fost reprezentat de o „călătorie” de la vama româno-sârbă, Lunga – Nakovo, realizată cu sprijinul Poliției de Frontieră, unde două ansambluri din România, Ansamblul “Iorgovan”, din Comloșu Mare, și Ansamblul “Čanadske Zvezdice”, din Cenad, au dat mâna cu prietenii sârbi de la KUD „Izvor” Nakovo, de peste graniță.

 „Pentru moment documentăm poveștile locale despre migrație. Anul acesta este centenarul Banatului, când regiunea Banatului istoric a fost împărțită între România, Serbia și Ungaria. Ediția aceasta, scoatem la suprafață acele povești ale granițelor care au apărut peste noapte, ale famililor care s-au trezit cu aceste granițe poate chiar prin ogradă și despre evenimentele care au fost ca o consecință a acelor granițe, începând cu al doilea război mondial, deportarea în Bărăgan sau micul trafic”, spune Alexandra Palconi – Sitov, președintele Asociației Prin Banat.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, organizat de Asociația Timisoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii și produs de Asociația Prin Banat, este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric. În drumul lui, proiectul caută povești despre migrație și despre legăturile dintre oameni și căminele atât de pline de viață ale celor care și-au trăit sau își trăiesc destinele bănățene.

Print Friendly, PDF & Email