Cămine în mişcare, în regiunea Banatului istoric

Făgetul a fost gazda primei manifestări artistice din cadrul proiectului Cămine în mișcare / Moving Fireplaces. Un proiect desfășurat în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală.

 

În cadrul evenimentului Cămine în mișcare / Moving Fireplaces duminică, de la ora 18.30, la Muzeul de Istorie și Etnografie, a avut loc un concert de muzică clasică, în interpretarea cvartetului de coarde format din familia de muzicieni Petrila, Petrila Quartet. Violoniștii Gabriela și Lucian Petrila sunt artiști instrumentiști ai Filarmonicii Banatul, din Timișoara. Ei cântă alături de fiicele lor, Andreea – violoncel și Cora – vioară.

De la ora 20.30, în Parcul Regele Mihai I, trupa de teatru Auăleu a prezentat piesa de teatru Huooooo!!!, un spectacol fără decor, muzică, efecte, fum sau figuraţie. „Auăleu e născut dintr-un vis. Spectacolele lor sunt simple, directe, aspre şi nefardate. Ei au vrut să demonstreze că se poate face teatru cu succes şi în afara structurilor oficiale. Despre a lor piesă de teatru, Huooooo!!!, putem spune scurt și la obiect că este o tragicomedie socială, politică și umană”, declară organizatorii.

Între cele două momente artistice, echipa proiectului aflată la fața locului, a contnuat să culeagă poveștile oamenilor care se vor alătura viitoarelor manifestări culturale și vor invita comunitatea să participe la construcția unei instalații de artă comunitară.

Cămine în mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

În 8 septembrie, la Margina, trupa Auăleu va susţine un alt spectacol de teatru, Ferma, prezentat în premieră în această zonă a Banatului, precum și cu ateliere creative și instalații de artă comunitară.

Evenimentul principal pe anul 2018 al proiectului Cămine în Mișcare va avea loc între 28 și 30 septembrie în satele Margina și Zorani, iar programul complet al acestuia va fi disponibil foarte curând pe site (www.camineinmiscare.ro) și pe pagina de Facebook (www.facebook.com/movingfireplaces), anunţă organizatorii.

Print Friendly, PDF & Email