Calificat în finala unei competiții NASA, un elev din Timișoara caută fonduri pentru a participa. Ministerul Educației nu se implică

Un elev de la Colegiul „Grigore Moisil”, din Timișoara, calificat în finala unei competiții organizate de NASA, este obligat să caute fonduri din donații pentru a participa la concurs… Deputatul liberal Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, acuză că în Ministerul Educației principala preocupare este rotația miniștrilor, în timp ce măsurile de substanță, pentru susținerea elevilor talentați, sunt considerate fără importanță.

 

Zilele acestea a intrat în atenția publică situația unui elev de la Colegiul „Grigore Moisil”, din Timișoara. Sebastian Maleș, din clasa a XII-a, s-a calificat în finala competiției „Zero Robotics”, organizată de NASA, în SUA, la finalul acestei luni. Este pentru al treilea an consecutiv când elevi  ai acestui liceu prestigios se califică în finala competiției internaționale, organizate de NASA alături de Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai cunoscute și apreciate universități ale lumii. Cum Ministerul Educației Naționale nu a prevăzut proceduri pentru finanțarea cheltuielilor impuse de participarea la astfel de concursuri, elevii timișoreni talentați se orientează doar către fonduri obținute din donaţii, deși suma necesară, 15.000 de euro, nu este deloc neglijabilă.

Deputatul PNL, Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, atrage atenția, într-un comunicat de presă, că timișoreanul Radu Ticiu, liderul organizației nonguvernamentale care încearcă să atragă donații pentru acoperirea costurilor de participare la competiția „Zero Robotics” organizată de NASA, spune că de trei-patru ani caută să găsească soluții de a suplini lipsa de implicare a autorităților pentru susținerea financiară a acestor tineri timișoreni talentați.

Ministerul Educației nu a oferit niciun răspuns cu privire la oportunitatea și intenția de a oferi suport public pentru aceste participări meritorii, care fac îndrăgit și respectat numele României în plan internațional, până la urmă. Solicit din nou responsabililor din Ministerul Educației Naționale, pentru a doua oară într-un răstimp de șase luni, să prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzând toate solicitările de finanțare necesare participării elevilor la competiții internaționale, precum și o situație generală a contribuției MEN la toate aceste participări internaționale”, declară Marilen Pirtea.

În august 2018, deputatul PNL Marilen Pirtea a transmis public un apel adresat Ministerul Educației Naționale, prin care sesiza absența măsurilor de susținere a tinerilor care performează și se califică pentru a participa la etapele finale ale competițiilor internaționale. Era vorba despre situația unui elev de clasa a X-a, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, care are rezultate școlare foarte bune și care a participat anual la cel puţin trei olimpiade naţionale, obținând premii olimpice. „Din păcate, acest elev nu a beneficiat de susținerea ministerului pentru a participa la două olimpiade internaţionale, Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China”, declară Marilen Pirtea.

Acesta declară că este exclusă ipoteza unei posibile lipse de informare a celor care iau decizii strategice în MEN. Și spune declară că în Ministerul Educației principala preocupare este rotația miniștrilor, atât de frecventă în timpul guvernării PSD-ALDE, în timp ce măsurile de substanță, necesare pentru susținerea tinerilor și copiilor talentați sunt considerate fără mare importanță.

Print Friendly, PDF & Email