Câinii-ghid pentru nevăzători sunt o necesitate, nu un capriciu

Singura asociație din ţară care dresează, în limba română, câini-ghid pentru nevăzători organizează, la Timişoara, un eveniment caritabil.

 

Câinii-ghid pentru nevăzători sunt o necesitate, nu un capriciu. O acțiune de conștientizare și responsabilizare a publicului timișorean faţă de acest subiect va avea loc joi, 10 mai, de la ora 19, la restaurant Maldini, din Timişoara (amplasat pe Calea martirilor nr. 172). Acţiunea este organizată de asociaţia Angel Dog, singura din țară care dresează câini-ghid în limba român, sub deviza “Vreau să mă implic, să mă informez, să fiu mai atent la nevoile celor din jurul meu.” Intrarea este liberă și publicul are posibilitatea să susţină activitatea acestei asociații Angel Dog, făcând donaţii.

Participanții la eveniment vor afla cum decurge o zi din viața unui nevăzător, care sunt dificultățile prin care trece, cât de util îi este un câine-ghid, cum se comportă căţelul special dresat să orienteze și protejeze persoane cu deficiențe de vedere. Organizatori propun şi un experiment: utilizarea unui câine-ghid de către orice persoană care acceptă să fie legată la ochi, pentru câteva minute, și să fie condusă de un câine-ghid.

Evenimentul se dorește a fi şi educativ, pentru că, în ultimul an, persoane nevăzătoare însoțite de câini-ghid au fost puse în situații dificile și umilitoare de oameni care, în ciuda legislației existente, nu acceptă prezența partenerului necuvântător în mijloace de transport în comun, instituții, localuri etc. Dar se vrea şi un eveniment caritabil, deoarece costurile de întreținere și pregătire pentru un câine-ghid pot atinge 10.000 de euro. Donaţii pot fi făcute şi online sau prin transfer bancar, detalii, aici.

Asociația Angel Dog, cu sediul în Satu Mare, funcționează din 2009 și, până acum, a oferit gratuit șapte câini-ghid, în diverse zone din țară.

Print Friendly, PDF & Email