Câini dresați pentru depistarea infecției cu noul coronavirus

Foto: Centrul Chinologic Sibiu

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara şi Centrul Chinologic Sibiu au pus bazele unui proiect de cercetare-pilot în România, care presupune dresarea unor câini pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

 

Primii pași în acest proiect au fost deja făcuți în luna septembrie a anului trecut la Centrul Chinologic de la Sibiu, când au fost selectaţi cinci câini din rasa Ciobănesc German și unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse intre șapte și nouă luni. Anul acesta, în ianuarie, a început antrenamentul cu primele probe Sars-CoV 2 recoltate de la pacienți infectați.

Faza întâi, explică directorul Centrului Chinologic din Sibiu, comisarul-șef Claudiu Leonard Bîlă, a presupus selecția polițiștilor conducători de câini, a specialiștilor care urmau să participe la proiect, selecția câinilor și amenajarea laboratorului de pregătire a acestora. A doua fază a fost dresajul lor. Faza următoare este de avizare, iar ultima este cea de operaționalizare a acestui proiect, care presupune desfășurarea de activități în Aeroportul Sibiu, pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus, și, ulterior, acreditarea acestor echipe canine.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș”, din Timişoara a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziția specialiștilor Centrului Chinologic Sibiu probe prelevate de la pacienții infectați cu covid-19. Ulterior, în proiect au fost cooptate și alte spitale, majoritatea din județul Sibiu.

„Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi și care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpirația de sub braț, o mostră care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la ședința de demonstrație și de avizare a rezultatelor acestui proiect și am rămas surprins, dar și impresionat. Toți câinii care au participat au recunoscut sută la sută probele cu infecție covid-19, chiar și in condițiile in care instructorul a încercat să le devieze atenția sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau și insistau pentru proba respectivă”, spune medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Virgil Musta şi specialişti în dresajul câinilor, la Centrul Chinologic Sibiu

Cea mai importantă condiție a fost ca pacienții selectați care aveau confirmarea, printr-un test RT-PCR, că sunt infectați să nu fie sub tratament medicamentos împotriva covid. În total, pentru dresajul câinilor, au fost folosite câteva sute de probe. Inițial, le-au fost prezentate probele pozitive, apoi cele negative. După primele șase zile de antrenament, câinii au început să recunoască probele pozitive provenite de la pacienții covid. Specialiștii spun că animalele pot recunoaște mirosurile emanate de persoanele infectate cu noul coronavirus.

„În funcție de practica pe ziua respectivă și în funcție de antrenamentele anterioare, se prezintă probele pozitive, se prezintă probele negative în același antrenament și probe distractoare, care pot varia de la foarte multe substanțe, obiecte, medicamente până la mâncare. Dintre toate, câinele va identifica mirosul specific bolii. Și, atunci, în momentul în care va identifica mirosul, ne va semnala. O poate face fie prin poziție așezat, fie prin poziție de urmărire, de preluare a subiectului respectiv, fie printr-un interes maxim către o persoană, în funcție de cum e prezentată situația”, explică agentul-şef principal Silviu Stan, de la Centru Chinologic Sibiu.

Pentru început, câinii special dresați pentru depistarea persoanelor cu covid-19 urmează să fie folosiți pe Aeroportul Internațional Sibiu. Aceștia vor fi amplasați în aerogară, la terminalul Sosiri Externe, înainte de controlul efectuat de specialiștii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.

Print Friendly, PDF & Email