Cadrele medicale de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, evaluate din punct de vedere al epuizării și stresului profesional

Apariția unor prime semne de epuizare atât fizică și emoțională  la cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din  Timișoara a determinat spitalului să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare.

 

28 februarie 2020 a fost ziua in care medicii, asistentele medicale, infirmierele și brancardierii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara au intrat în lupta împotriva virusului Sars-Cov 2. Timp de un an întreg corpul medical, dar și cel auxiliar au lucrat zi și noapte, la intensitate maximă pentru a reuși să facă față afluxului mare de pacienți, spun oficialii spitalului. Puţini nu au făcut ore suplimentare şi puţini au plecat în concedii mai mult de trei, patru zile.

„Suntem obosiți. Mulți dintre colegii mei sunt epuziați. (…) Fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment în care a spus, nu mai pot! Și pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile.O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reușim să câștigăm. Lupta acesta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieții și sănătății fizice și mentale. Vorbim de o epuizare nu doar fizică, ci și mentală și emoțională. O epuizare cronică”, spune prof.dr. Cristian Oancea, managerul spitalului.

Medic Cristian oancea. Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Acesta anunţă că, împreună cu medicul Daniela Biriș, care este atât psiholog clinician, cât și psihoterapeut, conducerea spitalului a demarat o evaluare a gradului de epuizare cadrelor medicale, încercând să găsească soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

Evaluarea personalului medical de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a început în urmă cu câteva zile și se va desfășura pe parcursul a două săptămâni. Potrivit oficialilor unităţii sanitare, va fi stabilit un eșantion aleatoriu, dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va fi invitat să completeze mai multe chestionare. În același timp, participanții la studiu vor avea întâlniri personale cu psihologul unității sanitare pentru a identifica situațiile particulare pe fiecare secție și compartiment și găsirea de soluții pentru îmbunătățirea calității vieții și a stării psihoemotionale a personalului medical.

Medic Daniela Biriş. Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Proiectul pe care l-am demarat va arăta, la final, gradul de burnout al personalului din unitatea sanitară. Este important să aflăm cât de epuizați sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieții lor deoarece burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, prin nerespectarea conceptului de echilibru între muncă și viața personală”, spune Daniela Biriș.

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara lucrează peste 400 de persoane.

Print Friendly, PDF & Email