Cadavre de animale de 10.000 de euro, strânse anul trecut de pe străzile Timişoarei

Activitatea de ecarisaj pare să fie profitabilă la Timişoara, Primăria plătind anul trecut peste 10.000 de euro pentru colectarea cadavrelor strânse de pe domeniul public.

 

366 de stârvuri, colectate de pe străzile Timişoarei

Conform raportului pe anul trecut, făcut public zilele trecute de către Direcţia de Mediu a Primăriei Timişoara, animalele de pripas din oraş au avut o rată a mortalităţii destul de ridicată pe domeniul public, fiind ridicate 366 de cadavre. Pentru acestea au fost recepţionate situaţiile de lucrări în valoare totală de 45.858,82 lei, adică10.000 de euro.

În raport cu acest număr mare, totalul sesizărilor venite de la cetăţeni cu privire la prezenţa unor cadavre de animale pe domeniul public a fost unul destul de mic: 15 sesizări, pe parcursul unui an întreg.

Consilierul local PNL Simion Moşiu spune că au fost interpelări pe această temă, dar declară că nu ştie dacă e cineva de la Primărie care să meargă să verifice evidenţa acestor cadavre. „E considerată o chestiune minoră. În mod normal trebuie să existe poze sau filmări pentru a se face dovada ridicării acestor animale. Eu am avut nedumeriri legate de greutatea medie specificată în contract a acestor animale, care era de 25 de kilograme, în varianta adusă în Consiliul Local. Ceea ce înseamnă un câine de talie medie-mare. Or mă îndoiesc că pentru pisicile sau şobolanii culeşi de pe domeniu public se poate aplica această medie”, mai spune consilierul local Simion Moşiu.

 

Un subiect intens dezbătut

În 2014, pe parcursul a două şedinţe de plen ale Consiliului Local Timişoara, s-a dezbătut contractul de ecarisaj pe care Direcţia de Mediu a Primăriei l-a încheiat pe trei ani. Reprezentanţii acestei Direcţii spuneau atunci că propunerea a fost de trei ani pentru a rezolva această problemă, iar modificarea tarifelor se face în funcţie de rata inflaţiei dată de la Statistică din anul precedent. Asta, deşi consilierii care au cerut lămuriri spuneau că „legislaţia în vigoare nu prevede obligativitatea încheierii unui contract pe trei ani, în niciun domeniu”.

Prevederi precum congelarea cadavrelor timp de trei zile sau estimarea medie de 25 de kilograme pe animal cules au generat alte controverse în prima variantă propusă a contractului. În plus, la fel ca la alte proiecte ce vizau delegarea de contracte, şi la acest proiect de contract de ecarisaj a fost prevăzută „tradiţionala” marjă de 5% pentru cheltuieli neprevăzute, care apare pe mai multe achiziţii de servicii ale Primăriei.

Print Friendly, PDF & Email