După ce proiectele similare din Timişoara şi Dudeşti au sucombat din cauza problemelor legate de lipsa finanţării, noua variantă legată de amenajarea unui aquapark în Timiş este cea a staţiunii Buziaş. Sorin Munteanu, director al staţiunii şi candidat din partea PNL la Primăria Buziaş, spune că oraşul ar fi avantajat în realizarea unui asemenea proiect chiar de statutul de staţiune.
O nouă locaţie, cu un avantaj în plus
În condiţiile în care Primăria Timişoara nu susţine un astfel de proiect, în lipsa finanţării europene, şi la Dudeşti mai vechiul proiect al aquapark-ului pare să se fi împotmolit din cauza aceloraşi complicaţii legate de finanţare, se întrevede o nouă şansă de realizare a unui aquapark în Timiş, de această data în staţiunea Buziaş.
Proiectul este susţinut de Sorin Munteanu, director al staţiunii şi candidat din partea PNL la Primăria Buziaş, fiind posibil să se colaboreze în acest sens cu primarul liberal din Dudeştii Noi, Alin Nica, acesta având deja experienţă în derularea unor astfel de proiecte.
Sorin Munteanu spune că, dacă în staţiunea Buziaş s-au investit în ultimii ani milioane de euro, lipsa de proiecte pe fonduri europene derulate de Primărie are ca rezultat un oraş sărac şi îmbătrânit, şi că este nevoie e proiecte ambiţioase, cum ar cel al aquapark-ului pentru ca lucrurile să se pună în mişcare în direcţia bună.
Teren pentru o asemenea investiţie ar exista, mai spune Sorin Munteanu, acesta fiind amplasat între Buziaş şi Silagiu. “Va trebui să vedem de ce teren dispune exact Primăria şi va trebui să ne limităm la cinci milioane de euro, pentru că aceasta este suma maximă care poate fi accesată”, a precizat Sorin Munteanu. Acesta declară că un asemenea proiect nu s-ar putea concretiza fără fonduri europene, dar spune că există posibilitatea accesării unei asemenea finanţări în perioada 2016 – 2020. “Buziaşul este favorizat de statutul de staţiune, pentru că există reglementări conform cărora acest gen de finanţări ar trebui să se îndrepte cu precădere către staţiuni. În plus, are suficiente locuri de cazare chiar şi acum, s-a construit şi s-a investit în unităţi hoteliere. Deci, nu ar fi nevoie ca infrastructura turistică să fie pornită de la zero, ca în cazul altor locaţii vehiculate în Timiş”, adaugă Sorin Munteanu.
Proiectul Timişoara, abandonat deocamdată
După ce în iulie anul trecut se venea cu ideea construirii unui aquapark la Timişoara, în paralel cu proiectul mai vechi al parcului de la Dudeştii Noi în care, teoretic, şi Municipalitatea şi administraţia judeţeană sunt implicate, conducerea Primăriei a constatat că în lipsa finanţării europene, realizarea proiectului iese deocamdată din discuţie.
„La momentul când am discutat prima oară despre Aquapark, exista posibilitatea de a fi finanţat din fonduri europene, posibilitate care a căzut. Dacă ne asumăm un proiect în valoare de 18 milioane de euro, cam atât este estimat de către specialiştii noştri, costurile studiului de prefezabilitate ale acestui proiect tehnic înseamnă ca valoare estimată 3% din această suma, 600.000 – 700.000 de euro. E foarte mult pentru un obiectiv pe care nu-l vom putea realiza din bugetul local”, afirmă viceprimarul liberal al Timişoarei, Dan Diaconu.
Această poziţie a fost susţinută şi de primarul Nicolae Robu, care a precizat că nu-şi asumă nimeni cheltuirea unei jumătăţi de milion de euro pentru o documentaţie cu slabe şanse de realizare. „Ştim acum că astfel de proiecte nu sunt finanţate din fonduri europene şi, atunci, va trebui să se dea cu subsemnatul că s-au aruncat 500.000 de lei, pentru că trebuie minimum 540.000 de euro, 30% din 18 milioane, pentru un studiu de fezabilitate conform legii. Cine va bloca de la bugetul local 18 milioane de euro ca să facă Aqua Park? Pe bani de la Uniunea Europeana cu bucurie am fi făcut aşa ceva, cu bani de la bugetul local nu avem cum să facem”, a precizat primarul Nicolae Robu. În opinia sa, o asemenea investiţie este de aşteptat să vină şi la Timişoara din mediul privat, aşa cum s-a întâmplat în alte oraşe mari.
Ultimele comentarii