Budincă de mămăligă și prăjituri cu nucă, delicatese de post, în Banat

Supa cartofi Foto crestinortodox.roO supă de cartofi cu tăiței sau o budincă de mămăligă s-ar putea numără printre preparatele pe care gospodinele le pot pune pe masă în zilele de post. Dacă la acestea adăugăm și o prăjitură cu nucă, meniul ar fi complet, sănătos și gustos.

 

Maica Lucia, din Timișoara, dezvăluie secretele preparării acestor mâncăruri mai puțin sofisticate, dar delicioase. Pentru patru persoane, supa de cartofi cu tăiței se prepară dintr-un kilogram de cartofi, două cepe potrivite, o legătură mică de leuștean proaspăt, ulei, puțină boia.

„Ceapa o «îmblânzim» cu puțin ulei cald, pe foc, punem și sare după gust, o lăsăm să se înmoaie, apoi adăugăm o lingură de boia să se prăjească puțin, după care adăugăm cartofii curățați, spălați și tăiați cuburi, adăugăm cam patru – cinci căni bune de apă și lăsăm să fiarbă bine. Când apa dă în clocot, se adaugă tăițeii sau macaroanele de post (fără ou). Când totul este bine fiert, stingem focul și tocăm câteva fire de leuștean proaspăt”, spune, citată de Mediafax, maica Lucia.

Pentru felul doi, aceasta propune o mămăligă pripită, făcută dintr-un kilogram de făină de mălai, apă și sare. Separat, o varză dulce, potrivit de mare, spălată și tăiată fideluțe, se călește cu o ceșcuță de ulei şi, pentru un plus de gust,se poate adăuga și puțin chimen. „Apoi, într-o tavă bine unsă, se așterne un rând de mămăligă, un rând de varză călită și tot așa, vreo patru straturi. Se lasă la cuptor vreo 10 – 15 minute, să se rumenească, și se consumă caldă”, spune maica Lucia.

Pentru desert, aceasta recomandă o prăjitură cu dulceață și nuci.Pentru care este nevoie de trei căni (de 300 ml) de făină, o cană de cartofi fierți și zdrobiți, o cană zahăr, un praf de copt, un plic zahăr vanilat şi 200 de mililitri de ulei. „Făina, cartofii zdrobiți fin și zahărul se amestecă, apoi se adaugă praful de copt desfăcut într-o lingură de oțet, se adaugă zahărul vanilat și începem să turnăm uleiul, treptat. Amestecăm totul și împărțim aluatul în trei foi pe care le întindem, separat, pe dosul tăvii și facem trei foi pentru prăjitură”, explică Maica Lucia.

Dar rețeta nu s-a terminat. „Pentru umplutură, fierbem 300 de grame de nucă măcinată în apă cu puțin zahăr, până devine o pastă. Apoi ungem prima foaie cu puțină dulceață și cu un strat de pastă de nucă, adăugăm o nouă foaie și tot așa, până terminăm foile și umplutura. Glazura o facem din şapte linguri de zahăr, care se pun într-un ibric cu apă, se mai adaugă o lingură de cacao și două linguri de ulei și se lasă la foc moale, până se îngroașă totul. Se lasă să se răcească și ungem foaia de deasupra prăjiturii”, ne mai spune maica Lucia.

Print Friendly, PDF & Email