Bruno Maria Bradt s-a reîntors la Timișoara cu „Memoria trecerii”

Foto: Cristina Simion

Artistul german de origine română Bruno Maria Bradt s-a reîntors la Timișoara, cu o expoziție retrospectivă: Memoria trecerii. Lucrările au mai fost expuse în muzee, spații sacrale și galerii din Germania și România.

 

Memoria trecerii, expoziție curatoriată de dr. Cristina Simion, din Nürnberg, Germania, poate fi vizitată la Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Seriile de lucrări prezentate publicului timișorean sunt reprezentative pentru ultimul deceniu al creației lui Bruno Maria Bradt – însă, alături de lucrări de mari dimensiuni, expoziția cuprinde și o serie de studii, permițând privitorului un excurs în procesul creativ al artistului și aprecierea felului în care acesta înțelege și desenează corpul uman. Lucrările au fost anterior prezentate unui numeros public din Germania și România, în muzee, spații sacrale, galerii și concursuri de artă.

Bruno Maria Bradt. Foto: Cristina Simion

Alegerea lucrărilor care marchează reîntoarcerea lui Bruno Maria Bradt, ca artist matur și consacrat, în Timișoara copilăriei și adolescenței sale se constituie într-o cronică narativă, asumat subiectivă – ba chiar confidențială, a întregii sale vieți, transmit reprezentanții UVT, organizatorul evenimentului.

Această autobiografie e transpusă într-o viziune și un stil artistic insolite – desenul monumental de sorginte renascentistă, având ca temă perpetuă umanitatea unor personaje contemporane, ceea ce face creația sa concomitent clasică și modernă – un paradox care nu are cum sa treacă neobservat”, spune curatorul expoziției, Cristina Simion.

Potrivit acesteia, Bruno Maria Bradt Bradt și-a construit cu migală și fără compromis mesajul artistic: „A făcut alegeri de viață dificile, dar care i-au permis libertatea exprimării necenzurate. Își susține cariera artistică muncind până la epuizare, pentru o construcție unică și durabilă, cu un concept clar și grandios în simplitatea sa. Caută și găsește în fiecare dintre personajele sale amprenta Creatorului Suprem, căci unul dintre pilonii vieții sale este Credința.”

Foto: Cristina Simion

Organizată sub egida La UVT, Cultura este Capitală!, expoziția este reprezentativă pentru seria de manifestări artistice pe care Facultatea de Arte și Design o pregătește în Galeria Mansarda.

„Galeria Mansarda, deschisă la Facultatea de Arte și Design a UVT, este un spațiu viu al artei atunci când aici sunt expuse lucrările artiștilor consacrați sau aflați pe drumul devenirii. Vă invităm să intrați în Mansarda artistică de la UVT, pentru expoziția eveniment ce cuprinde lucrările artistului german de origine română Bruno Maria Bradt, un model intercultural ce reprezintă un reper pentru studenții noștri”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Memoria trecerii poate fi vizitată la Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara (strada Oituz nr. 4), în perioada 24 septembrie – 24 octombrie.

 

Print Friendly, PDF & Email