Brânduşa Armanca lansează „Abolirea timpului buimac”

Brindusa Armanca Foto Arhiva personalaUniunea Scriitorilor – Filiala Timiş a programat, mâine, lansarea volumului Abolirea timpului buimac, co-semnat de Brînduşa Armanca şi Ioona Rauschan. „Un subtil poem închinat prieteniei, neînfrântă nici de interdicțiile spațiului, nici de cele, mai implacabile încă, ale timpului”, cum îl numeşte Ana Blandiana.

 

Brînduşa Armanca lansează volumul Abolirea timpului buimac, carte co-semnată împreună cu Ioona Rauschan, fosta sa colegă de școală și prietenă, până la moartea Ioonei.

Cu volumul acesta, spune Brânduşa Armanca, a avut, dincolo de tristeţea dispariţiei Ioonei, bucurii neprevăzute: „Ana Blandiana a scris o splendidă cronică din care citez doar atât: «Volumul se descoperă la lectură ca un adevărat roman al creșterii și descreșterii unui destin fără compromisuri și fără noroc, în care, în filigran, poate fi descifrat un subtil poem închinat prieteniei neînfrântă nici de interdicțiile spațiului, nici de cele, mai implacabile încă, ale timpului.»

La lansare – care va avea loc mâine, de la ora 12, la sediul Revistei Orizont (Piaţa Sf. Gheorghe) – vor participa Cornel Ungureanu, mentorul celor două autoare, Marian Odangiu şi Radu Dimeca, fratele Ioonei.

Ioona Rauschan – critic de artă, critic literar, scriitor şi artist plastic, realizator de filme documentare preluate de postul de televiziune Arte – s-a născut în 1955, la Timişoara. A absolvit studii de Filologie la Universitatea de Vest, fiind o voce marcantă a mediului cultural timişorean al anilor ’70 – ’80. În anii ‘80 a fost dramaturg și regizor la Teatrul pentru copii “Merlin” şi a scris pentru revista literară Orizont.

A emigrat în Germania, în 1988, unde, la Düsseldorf, a lucrat ca regizor de film independent și a produs, pentru posturi TV culturale, documentare despre scriitori și artiști plastici germani importanți. A lucrat și ca lector în domeniul mass-media, predând cursuri de regie, scenariu, dramaturgie, și s-a remarcat și ca scriitoare.

A murit în 7 februarie 2010, la 55 de ani, din cauza unui cancer pulmonar.

Print Friendly, PDF & Email